Reklamo ketu!

Ja në cilat vende të botës, Shën Valentini është i ndaluar

Nëse Dita e Shën Valentinit shpesh kritikohet për aspektin e saj tregtar në botë, është pjesërisht ose tërësisht e ndaluar në disa vende për arsye kulturore ose fetare.

Në disa vende të Azisë dhe të Lindjes së Mesme, festa që ribashkon të dashuruarit më 14 shkurt është e papëlqyer, madje edhe e ndaluar plotësisht.

Pakistan

Në Pakistan, për shembull, një vendim i Gjykatës së Lartë të Islamabadit 2017 ndalon festimet publike të Ditës së Shën Valentinit. Një vendim i autoriteteve u kujtoi në fillim të shkurtit mediave që të mos raklamojnë asgjë për këtë datë. Në këtë vend mysliman, i cili mbetet shumë konservator, Dita e Shën Valentinit shihet si një festë e “imoralitetit, lakuriqësisë dhe pavdekësisë”.

Nëse ka disa histori për të shpjeguar origjinën e këtij festimi, Dita e Shën Valentinit mbetet e shënuar fort nga tradita katolike.

Arabia Saudite

Në Arabinë Saudite, ku ndërveprimet publike në mes të burrave dhe grave janë ta ndaluara. Atje është ndaluar prej disa vitesh që të veshish rroba me ngjyrë te të kuqe në ditën e Shën Valentinit, si dhe për të shitur dhe blerë produkte në lidhje me pushime: çokollata, trëndafila … Vitin e kaluar, disa dyqane gjithsesi ishin të afta të shesin pa u shqetësuar.

Iran

Edhe zhurma e këmbanave në Iran ku u kërkohet bizneseve të parandalojnë mbajtjen e festës, kjo nuk pengon iranianët që ta festojnë atë në mënyrë të fshehtë.

Indonezi

Në Indonezi, autoritetet myslimane ndaluan Ditën e Shën Valentinit në vitin 2012, duke argumentuar se është në kundërshtim me vlerat dhe mësimet e Islamit. Në disa provinca, duke përfshirë Aceh, ku sheriati aplikohet, disa shkolla u urdhëruan vitin e kaluar për të ndaluar studentët e tyre nga festimi i Ditës së Shën Valentinit. Në disa vende, policia madje bastisi dyqanet për të ndaluar shitjen e kontraceptivëve tek adoleshentët. Megjithatë, Indonezia është një vend laik dhe një shumicë e madhe e banorëve praktikon një Islam të moderuar që nuk ndjek këto ndalime.

Malaysia

Në Malajzi, situata nuk është shumë më e mirë. Në vitin 2005, një fatëa shënoi fillimin e një lufte të pamëshirshme kundër Ditës së Shën Valentinit, duke çuar në bastisjet e policisë në hotele për të arrestuar çiftet e pamartuara muslimane. Në vitin 2011, afro 100 njerëz u arrestuan më 14 shkurt. Kjo nuk i pengon malajzianët të cilët nuk janë të shqetësuar nga ky ndalim fetar për ta festuar atë.

Këto ndalime nuk janë, megjithatë, për të ruajtur një Islami konservator. Disa vjet më parë, autoritetet e qytetit rus të Belgorodit u ndaluan me dekret nga festimi i Ditës së Shën Valentinit, i cili ishte “kundër traditave kulturore ruse” – ashtu si Halloëeen. Pushimi u zëvendësua nga dita e “rinisë orthodhokse”.

Një shkollë fillore britanike gjithashtu i konfiskoi të gjitha kartat e ditës së Shën Valentinit të studentëve të tij, duke pretenduar se ata nuk ishin mjaft të pjekur emocionalisht për të trajtuar subjekte të tilla. Në Shtetet e Bashkuara, disa shkolla kanë zgjedhur të ndalojnë traditën e kartave dhe dhuratave, këtë herë për të përfshirë më së miri të gjithë nxënësit e tyre dhe jo për të “imponuar” ato parti “dominante”.