Ohri-Lyhnidos, si vendbanim shqiptar-Agni Dauti

Agni Dauti/Strugalajm

Ohri- Lyhnidos ishte qyteti që u krijua nga fiset ilre të enkelejve dhe desaretëve i cili nga emri që ka, e ka kuptimin qyteti i dritës. Në këtë qytet kalonte rruga Via-Egnatia e cila lidhte Durrësin, Elbasanin, Strugën, Ohrin, Manastirin me Bosforin. Kjo rrugë kontrollohej nga këto fise. Në rrethin e Ohrit gjenden shum kisha Iliro-shqiptare në mesin e tyre dhe ajo e Shën-Erazmos, Shën-Naumit etj. Poashtu rrugës për në Kërqovë gjendet vendbanimi ilir f. Trebenisht ku jan gjetur shum arte fakte antike ilire dhe dhe mburoja e ftyrës e tretur në Ar. Në sh.v ky qytet goditet nga një tërmet I fuqishëm I cili e shkatërroj tërësisht këtë vendbanim bashk me kulturën antik që kishte krijuar. Qyteti ja del pjesërisht të mbijetoj por jo me zhvillimin që kishte. Në fund të sh. X dhe në fillim të ati XI, Ohri pushtohet për 17 vjet nga ushtria bullgare. Pas kësaj do të rinovihej kalaja e cila u shkatërrua nga këto pushtues, kala e cila ishte e ndërtuar nga Ilirët në sh lV para e.son nga Ilirët. Mandej pas rënies së Samoilit dhe pushtimit Bizantin prap kalaja do pësoj dëmtime. Me ardhjen në udhëheqjen e këtij qyteti të familjes shqiptare Andrea Gropa kalaja renovohet. Kjo familje do ta udhëheq një kohë të gjat këtë qytet. Në vitin 1462 Skënderbeu do te pushtoj këtë qytet nga osmanllinjt, por osmalinjt me shum forca të shumta do tja dalin që vitin 1466 ta rikthen.Poashtu osmanllinjt edhe njëher do duhet ta rikthen këtë qytet nga duart e Ali Pashë Tepelenës. Nuk ka dyshym se ky qytet ka qën i themeluar dhe i banuar gjat gjith kohês nga shqiptarët. Poashtu kishën e Shën Naumit për të cilin thuhet se është varrosur aty, e kanë ndërtuar familja feudale e Prokop Zgurit e cila shërbente si bijtinë për tregtarët. Në kohën kur shqiptarët filluan të ndërrojn besimin fetar kisha e Sh. Naumit në v.1639 udhëhiqej nga Joasaf Gondo i cili ishte mitropolit I Korçës dhe kryepeshkop i kishës orthidokëse të Sh. Naumit.

Faktet jan shum të forta edhe Edit Durham kur e vizitoi Ohrin më 1904 ka thën: Ohri është qytet shqiptar dhe është i banuar me shumicë shqiptare. Ndryshimin e popullsis e bëri mbretëria Serbo KS pas luftës së parë si dhe pas saj në kohën e RSFJ. Dhe tani nuk mund të bëjm dhe një gjest me ngjyra shqiptare gjë të cilën mund ta bësh në çdo vend të botës por jo në vendlindje.

Loading...
loading...Loading…


loading…