Reklamo ketu!

Si i mori rusi CIA-s 100,000 dollarë

Sipas New York Times, CIA në SHBA pagoi 100,000 dollarë për një rus në 2017 për të rimarrë dokumente të njohura më parë.

CIA amerikane dha një shumë prej 100,000 dollarë (81,600 euro) për një person të nacionalitetit rus i cili kishte thënë se kishte kahura në NSA informacione të dëmshme për Donald Trump, raportoi të premten New York Times.

Agjentët e CIA u përpoqën për pjesën më të madhe të vitit të kaluar për të rimarrë programet e ndërhyrjes kompjuterike ruse të “kontaktit” të vjedhura nga agjencia kombëtare e sigurisë NSA, sipas gazetës.

Rusi, i cili nuk është identifikuar, por që ka lidhje me botën e kriminelëve kibernetike dhe inteligjencës, kishte joshur zyrtarët amerikanë nga postimi një ofertë për të shitur këto “mjete”, përmes një rrjeti të errët njohur si ” Shadoë Brokers”. Disa prej këtyre programeve të hakerëve, të zhvilluara nga NSA, u përdorën nga hakerat e tjerë vitin e kaluar, duke përfshirë sulmin kibernetik global të majit 2017, me një virus, shfrytëzimi i kodit të të cilit ishte vjedhur. në fillim të NSA, sipas ekspertëve.

Depozita me para në dorë

Shitësi ruse, tek i cili agjentët e CIA-s arritën nëpërmjet një zinxhiri ndërmjetësish, po kërkonin një milion dollarë. 100 mijë dollarë “në para”, në një valixhe të dorëzuar në një dhomë hoteli në Berlin, ishte vetëm një paradhënie, CIA priste për të parë atë që “shitësi” kishte në dorë. Doli që shpërndarja e parë e rusit ishte “mjete” tashmë të njohura dhe të zbuluara nga “Shadoë Brokers”.

Rusi gjithashtu kishte siguruar në mënyrë të përsëritur dokumentet që komprometonin Donald Trump, ende raporton gazeta, duke cituar burimet e inteligjencës amerikane dhe evropiane. Dokumentet përfshinin të dhëna të diskutueshme financiare dhe një video seksuale, të cilën agjentët e CIA-s nuk ishin të interesuar, duke dëshiruar të qëndronin jashtë çështjeve të brendshme politike, sipas gazetës.

Historia përfundoi muajin e kaluar, kur u duk se rusi nuk mund të siguronte ndonjë softuer të NSA-së ende të mbajtur sekret dhe se “kompromentimiet” e tij per Donald Trump ishin ose të njohura ose të dyshimta. Sipas Neë York Times, rusi i është thënë të largohet nga Evropa Perëndimore dhe të mos kthehet më në të.

Historia është raportuar edhe nga Intercept, një revistë online për çështjet e sigurisë, e cila pohon se operacioni ka shkaktuar përçarje brenda CIA-s, të udhëhequr nga Mike Pompei, një i afërm i Donald Trump, por shumë zyrtarë janë të zemëruar nga sulmet e përsëritura nga presidenti kundër komunitetit të zbulimit në hetimin e ndërhyrjeve të mundshme të Rusisë në zgjedhjet presidenciale.