26 njerëz më të pasur se gjysma e botës

Sekretari i Përgjithshëm i Kombeve të Bashkuara, Antonio Guterres, ka bërë thirrje për t’u dhënë fund pabarazive globale, të acaruara më tej nga pandemia e koronavirusit, duke thënë se bota është në një pikë kthese.

“Koronavirusi është krahasuar me një rreze X që zbulon thyerje në skeletin e brishtë të shoqërive që kemi ndërtuar”, tha Guterres në një ligjëratë vjetore në ditëlindjen e ish presidentit të Afrikës së Jugut Nelson Mandela, përcjell albinfo.ch.

Guterres tha se kriza e pandemisë po përhap besime të rreme kudo.

“Gënjeshtra që tregjet e lira mund të ofrojnë kujdes shëndetësor për të gjithë, fiction se kujdesi i papaguar nuk është punë, iluzion që jetojmë në një botë post-raciste, mitin se ne jemi të gjithë në të njëjtën varkë” .

Ai shtoi se vendet e zhvilluara ishin fuqimisht të përkushtuara për mbijetesën e tyre dhe se nuk arritën të japin mbështetjen e nevojshme për të ndihmuar vendet në zhvillim në këtë kohë të rrezikshme.

Guterres kritikoi pabarazitë e mëdha në pasuri, por edhe të tjerët, në lidhje me racën, gjininë, klasën dhe vendin e lindjes.StrugaLajm

“26 njerëzit më të pasur në botë kanë po aq pasuri sa gjysma e popullsisë në botë,” tha Sekretari i Përgjithshëm i Kombeve të Bashkuara.

Sipas tij zgjidhja e problemit të pabarazisë duhet të fillojë me reformën e tyre.

Ai ofroi disa zgjidhje, duke thënë se ishte e nevojshme një gjeneratë e re e mbrojtjes sociale, përfshirë kujdesinë shëndetësor universal, dhe ndoshta të ardhurat themelore universale.

António Manuel de Oliveira Guterres është një politikan dhe diplomat portugez që shërben si Sekretari i nëntë i Përgjithshëm i Kombeve të Bashkuara. Një anëtar i Partisë Socialiste Portugeze, ai shërbeu si Kryeministër i Portugalisë nga 1995 deri 2002.

In : Aktuale

Loading...
loading...