Bill Gejts: Ja 6 ndryshimet që do pësojë bota pas KOVID-19

Bill Gates ishte një nga të parët që ngriti shqetësime për dëmin që mund të shkaktojë pandemia e Covid 19 në shëndetin e popullsisë së botës dhe ekonominë e vendeve të prekura. Ai e parashikoi atë vite më parë dhe gjatë konferencave të gjata të sponsorizuara nga Fondacioni Gates. Derisa ndodhi më në fund: coronavirusi lindi në Wuhan, Kinë, por u përhap shpejt në pjesën tjetër të globit, duke shkaktuar më shumë se 1.300.000 vdêkje në një vit. Të hënën në mbrëmje, biznesmeni themelues i Microsoft publikoi programin e tij të njohur me Rashida Jones në të cilin ai jo vetëm foli për krizën aktuale, por edhe për pasojat që do të ketë në jetën e njerëzve dhe kompanive. Me titull “ Si do të duket bota pas COVID-19? ”, Gates ofroi një përmbledhje të asaj që mund të ndodhte nga këto ndryshime kulturore në firmat ndërkombëtare dhe lokale. Gjatë transmetimit, ai renditi – pa bërë në mënyrë të qartë – një seri ndryshimesh që do të ndodhin në të ardhmen.

E PARA. Për njeriun që ka pasurinë e dytë më të madhe në univers – i tejkaluar vetëm nga Jeff Bezos nga Amazon – coronavirusi do të ndryshojë në të ardhmen – sapo të mbarojë pandemia – mënyra se si njerëzit udhëtuan dhe bënin biznes deri në marsin e kaluar. Për Gates, kjo tendencë do të vazhdojë edhe për takime më të rastësishme ose më rutinë, siç janë takimet e punës. “Ideja e të mësuarit ose të caktimit të një termini te një mjeku duke përdorur vetëm një ekran me Zoom ose Microsoft Teams do të ndryshojë në mënyrë dramatike”, parashikoi themeluesi i Microsoft. Gates gjithashtu beson se prania në zyra do të ulet shumë.

E DYTA. Sipas parashikimit të tij, edhe mjetet që kemi sot për të mbajtur një takim virtual do të ndryshojnë në mënyrë drastike, duke lejuar që ndryshimi kulturor të jetë edhe më i theksuar dhe efektiv. “Programi kompjuterik ishte pak i ngathët kur filloi e gjithë kjo, por tani njerëzit po e përdorin atë aq shumë sa do të befasohen sa shpejt ne do të përtërijmë me softuerin”. E TRETA. Modaliteti i ri i punës madje do të lejojë të ripërcaktojë jetën urbane, komunitetet. Nëse nuk keni nevojë të jeni në zyrë çdo ditë, kjo do t’ju lejojë të largoheni nga qendrat urbane shumë të populluara, qiratë e të cilave janë – për shkak të kërkesës së lartë – shumë të larta. “Në qytete si Seattle dhe San Francisco… edhe një person i paguar mirë po shpenzon një shumë të jashtëzakonshme parash për qiranë e tyre”, paralajmëron biznesmeni dhe filantropi.

E KATËRTA. “Unë mendoj se sasia e kontaktit shoqëror që keni në punë mund të ulet, kështu që dëshira për të pasur më shumë kontakte shoqërore në komunitetin tuaj ose me miqtë tuaj gjatë natës, mund të rritet sepse nëse po bëjmë shumë puna në distancë, atëherë dëshira jonë për t’u shoqëruar, energjia jonë për t’u shoqëruar pas ndërprerjes së punës, do të jetë pak më e lartë. Mund të ndryshojë pak ekuilibrin atje”, tha Gates. E PESTA. Përkundër faktit se vaksina mund të jetë në dispozicion për një pjesë të madhe të popullsisë në një kohë rekord – duke marrë parasysh zhvillimin e të tjerëve për sëmundje të tjera – Gates beson se normaliteti siç dihej deri në fillim të vitit 2019 nuk do të kthehet për një kohë të gjatë. Sipas projeksionit të tij, njerëzit do të mbeten të frikësuar se do të rrezikojnë nëse e gjithë popullata nuk është imunizuar ende. “Ekziston një fazë ku ne do të kemi një numër shumë të ulët në Shtetet e Bashkuara, por ajo do të vazhdojë të jetë në pjesë të tjera të botës, kështu që mund të rishfaqet. Unë mendoj se shumë njerëz do të vazhdojnë të jenë mjaft konservatorë në sjelljen e tyre, veçanërisht nëse shoqërohen me njerëz të moshuar, rreziku i të cilave të sëmuren rëndë është mjaft i lartë”, tha ai në programin e tij të njohur .

E GJASHTA. Më në fund, themeluesi i Microsoft konsideron se megjithëse mund të ketë një pandemi tjetër, ajo nuk duhet domosdoshmërisht të jetë aq e ashpër sa ishte COVID-19. Mbi të gjitha, ai beson se bota do të jetë më e përgatitur ta përmbajë atë.

In : Aktuale

Loading...
loading...