ÇAMËRI MOJ E MJERA ÇAMËRI

Musa Musai

Europa e polli Greqinë kopile në Ballkan, kuptohet në damë të popullatës shqiptare, që shteti i ardhshëm ekzistues shqiptar, të mos jetë shtet i fuqishëm, ekonomikisht, ushtarakish si dhe të mos diktojë në dobësimin e shteteve dhe popujve hajdutë dhe ardhacak. Po të ishte krijuar një Shqipëri natyrale, Shqipëria e Bashkuar, ajo do të kishte sipërfaqe prej mbi 87.981 km 2 dhe mbi 80. million banorë. Si shtet dhe si komb, me siguri do të kishim ndikim në kulturën e gjithëanëshme të zhvillimit tone kombëtar, njerëzor ekonomiko-social, do të ishim faktor me shumë rëndësi në ekonomi dhe kulturën Europjane. Europa padrejtësishtë i është friguar, krijimit të një Shqipërie me përmasa natyrale. Prandaj ka iteresa, grindje, krijohen tesione, gjendje lufte, ende lindin apetite edhe më të thella për ta zhvatur Shqipërinë. Kemi të drejtë kur themi, se jemi tragjedia e dyerëve të pista të politikës Europiane. Europa na copëtoi, dhe na ka çorientuar në drejtimin e vetëdijësimit kombëtar, jemi populli më i sakatosur i Europës.
Europa përsëri na fajëson ne shqiptarëve, se nuk i përmbushim kërkesat, për të hyrë në Bashkësinë Europiane, në familjen e dreqit. Prej dyerve të tyre dalin zëra djalli. Europa jo që ska besim te ne, por ka trusni politike prej Rusisë, Greqisë dhe Turqisë. Europa nuk e thot se I shkojnë pordhët pa këput prej ndikimit të Rusisë, port hot, ende nuk kemi besim te shqiptarët. Gjoja shqiptarët si popull, i përzier me disa fe, posaçërishtë, ajo pjesë e popullatës shqiptare me fe muslimane, paraqet destabilizim, për kryqin katolik dhe sllav, sa qesharake del Europa. Ku ishte Europa kur shqiptarët ishin të krishter, i la të muslimanizohen prej dhunës 550 vjeçare të Turqisë. Turqia në sy të Europës ka bërë lojëra të ndyra kundër popullit shqiptar. Ato lojëra ende nuk kanë të sosur prej Rusisë dhe Turqisë. Europa rruspi fshihte bythën e vetë dhe tash prezenton kotë arsyetime. Ku ishte Europa kur Skenderbeu, mbronte popullin e vetë dhe gjithë Europën e krishterë. Por Europa e bëri lanet Shqipërinë, të cilën e la në fatin e vetë, në duart e krimit prej Rusisë, Greqisë,Turqisë dhe sllavëve tjerë. Mallkim moj Europë cope most ë mbetë sa hileqare që ke qenë dhe që je. Vërtet është i dhimbshëm ky arsyetim. Vetë Europa duke bërë sehir me ne, na la të viktimizohemi dhe të ndodhin gjithë ato krime, që ajo gjendje ende rëndon në historinë tonë, mbi hallët tna mbi trashëgiminë kulturore të popullit shqiptar. Muslimanizimi i popullatës shqiptare, është pjesë e kulturës së popullatës shqiptare, e cila u detyrua me dhunë ta pranoi fenë muslimane. Brenda popullit shqiptar me tri besime fetare, kurrë nuk ka pasur luftë, grindje, dhe kacafytje, ashtu si kanë popujt tjerë në Botë. Kuptohet se të gjitha këto i ka bërë me programe kundër nesh Europa rruspi, që shqiptarët edhe më tutje të vriten, zhduken dhe të jenë shërbetor të rrobnuesve të vetë. O shyqyr që nuk ndodhi, të jemi popull qyqarë. Nënat shqiptare vazhdimishtë do të lindin Gjergj Kastriota Skënderbe, trima dhe trimëresha për ti dalur zot vatatnit. Si nuk të vjen turp moj Europ?! i dekoron bulevardet e disa qyteteve, me Gjergj Kastriotin dhe Nënën e shenjtë Nënën Tereze. Kurse për popullin e tyre, popullin shqiptar, fare se ke prishë disponimin e Rusisë, Greqisë dhe Turqisë. Turp që kemi një Europë të pakuptimtë. Për ne shqiptarët lufta jonë ka qenë paqa, dëshira jonë ka qenë mikëpritja, sjellja jonë ka qenë zhvillimi dhe integriteti kultural. Kur Skënderbeu me lavdin kombëtare, shtroi dhe madhëroi historinë e popullit të tijë, ku ishe ti moj Europë kurva e motit. Skënderbeu dhe populli shqiptar, me luftë dhe gjak mbrojtën Europën dhe ti moj Europ, ende talleshe me shqiptarët. Po Venediku dhe Europa tallej me heroizmin e popullit shqiptar, në fund shqiptarët rishtas dalin fajtor. Po moj Europë, Europa hileve, e padrejtësive, Europë që stë erdhi keqë kurrë, të vendosish për të drejtat dhe të vërtetën shqiptare.
Dikur në Greqi kanë sunduar zotrat shqiptar, të popullatës shqiptare, e gjithë shtrirja e Greqisë së sotme ishte Iliri, pjesë e trungut Shqiptar, Shqipëri jugore. Në vitin 1912 Turqia pa të drejtë, ja dha dhuratë Greqisë Selanikun, gjithë Çamërië. Grekët pastaj me dhunë e morën Çamërinë, vran e prenë dhe sakatuan popullin e shkretë Çam. Pastaj një pjesë për të mbijetuar nga syt këmbët u largua prej Çamërisë. Kjo ndodhi para syve të Europës. Europë pse i mbylle syrë dhe veshët, atëherë kur dëgjoheshin klithmat, britmat e fëmijëve dhe grave shqiptare që masakroheshin në tokat e veta. Europë ti i dhe detyra të shenjta Napoleon Zervës, të theri dhe djege shqiptar … Pse nuk e ndale katilin, që most ë bëj krimin. Kujt i shërbeve me heshtjen tande, kur dëgjoje ulurimat shqiptare, Europ moj Europë korba e Zotit…
Ti moj Greqi kriminale bashk me Europën rruspi, i njeh gjithë këta burra kush janë. Besoj se e din shumë mire dhe e ke pas të qartë se sa ke vrarë dhe ke zhdukur. Këta burra dhe shumë të tjerë, të gargantuan liri, të garantuan shtet Greqi. Me heroizmin e tyre shtruan lavdi, kurse ti ivrave tëgjithë ji nga nji. Greqi e poshtër, greqi maxhupësh, mendoj se ke për ti vjellur të gjitha. Jo pse shqiptarët duan të hakmerren, por mos harro se krimi me krim paguhet, hakmarrje…do të hakmerremi për sejcili krim. Një prej jush të mos mbesi, e marshit dëimin prej Zotit, se sa keq keni vepruar kundër shqiptarëve, keni vrarë dhe djegur fëmi, gra, pleq, keni dhunuar, ende dëgjohen klithmat, në Çamëri…
Sot Europë po dërdëllon për demokraci, cilën demokraci të shpifur, ata miqtë, dashamirët dhe të përgëdhelurit tu edhe më tutje kanë pretendime teritoriale ndaj shqipërisë. E ti edhe më tutje bën obstrukcione dhe sankcione kundër zhvillimit dhe bashkimit të shqiptarëve në një Shqipëri. Greko-maxhupët janë të përgëdhelurit, e Europës, veçanërishtë të orthodoksizmit Rus. Shqipëria jugore, Janina, Selanikun, e gjithë ajo hapësirë Vorioepire ishte nën sundimin e Ali Pash Tepelenës, a të kujtohet moj Europë, fort mirë, besoj se e mban med Marko Boçarin, dhe shumë të tjerë.
Popullata e gjithë asajë hapësire ishte shqiptare, fliste shqip dhe shqip mereshin vesht.
Shteti Grek i zhduku, i vrau, i internoi, masakroi të gjithë ata shqiptarë, që luftuan dhe krijuan shtetin Grek më 1824. Jemi dëshmitar se shteti Grek u formua si shteti kobëzi për arvanitët, për shqiptarët e mjerë. Grekët për ta fshehur të vërtetën vranë dhe sakatuan popullatën shqiptare, e dogjën dhe e shpërgulën nga e gjithë Çamëria.
Pjesën që nuk mundën ta masakrojnë, hiku në mbrojtje nga mundi: në Shqipëri, Turqi, Bullgari, Rusi dhe ku jo, o mjer populli Çam, çfar ka përjetuar prej xhelatit Grek dhe superxhelatit sehirxhi Europë. Pjesa më e madhe e arvaitasve, nuk ndihen se janë shqiptar, flasin vetëm Greqisht prej prej dhuësqë ke ushtruar moj Greqi. O jetofsha dhe ta pafsha hakun.
Napoleon Zerva gjithëmonë ka qenë helmi i popullatës së pafajshme Çame. E papranueshme dhe shumë e vështirë është deklarata e vet Napoleon Zervës, i cili për nga gjeni ka qenë shqiptar, kurse për nga veprimi kriminel më i zi se grekët. Napoleon Zerva para se të vdiste tha: u kënaqa dhe vdes i lumtur me atë që kam pjekur në furra gra dhe fëmijë shqiptar, të besimit mysliman.
Në vitin 2000 Po përmendi rastin për Aristidhi Kolën, të cilin grekët e helmuan. E helmuan se ai u deklarua se është arvanitas me mish shpirt dhe gjak arvaitasi shqiptar. Helmimit kundër tijë i ndihmoi edhe politika e mbrapshtë e Shqipërisë. Aristidhi Kola kërkoi mbështetje prej Shqipërisë Nanë, por mbështetje nuk gjeti dhe nuk iu dha. Ajo ishte politika “demokratike” shqiptare e Sali Berishës, me bandën e tijë prej kriminelëve. O fytyrziu i kombit shqiptar, o bastard…
Aristidhi Kola dhe shumë shqiptar tjerë patriot, u zhgënjyen, shumë prej “demokracisë” shqiptare. Aristidhi Kola intelektual i rrallë arvanitas, i cili kishte intelegjencë shumë të mprehtë, kërkoi të miret në mbrojtje dhe në sigurim prej Shqipërisë. Shqipëria e Sali Berishës nuk e bëri, përkundrazi e tradhëtoi dhe pranoi të helmohet. Aristidhi Kola e shihte rrezikun për likuidim, prej politikës shovene Greke.
Fjalët e fundit të Aristishi Kolës: “Ju lutem mos ushqeni asnjë iluzion për mua. Mua më vranë, dhe kështu kanë vepruar edhe me dy kryetarët tjerë të Shoqatës së Shqiptarëve “Marko Boçari”, të cilët vdiqën edhe këta, nga “leukemia”. Këto fjalë ua kam thënë edhe miqëve të tjerë të mi” …
Aristidhi Kola i ndriçoi shumë fakte të fshehura, të cilat nuk kishin pare dritë më pare. Ai dijti ti shfrytëzojë dhe ti zbërthej dhe ti vërtetojë të gjithë ato fakte, se ishin pjesa e vazhdueshme e historisë vorioepirote, histori e pastër arvanitase. Ai ata fakte argumente i shfrytëzojë në të mirë të popullatës shqiptare dhe shtetit Shqiptar. Të gjitha ato faktet ekzistuese, politika hegjemoniste nacional-shovene, e Greqisë i ka fshehur nëpër arhivat e Greqisë, ku është e groposur pjesa më e ndritur e historisë arvanitase. Aristidhi Kola përmes veprave të tija, ai ngren lartë hisen e historisë tonë shqiptare, e ngren lartë në kup të qiellit gjuhën dhe dinjitetin shqiptar. Vërteton se Çamëria është e okupuar dhe Greqia është okupuese, e teritorit shqiptar. Gjuha shqipe është gjuha e Zotit, gjuha Pellazge. Prandaj bashkëpunimi i disa politikanëve shqiptar me politikën e poshtër Greke, lejuan, që ai të helmohet dhe ti ndërpritet veprimtaria patriotike Aristidhi Kolës. Ajo politikë e Sali Berishës, Ilir Metës, Edvin Ramës, Fatos Nanos, Janullatosit, shumë të tjerëve dhe shtetit Grek, ishte mbështetje e politikës hegjemoniste Greke. Sali Berisha e bëri për shumë qëllime të poshtra lypësie. Duke e rrezikuar Aristidhi Kolën e Madh, që të fiton pushtet të vazhdueshëm më 1997. Sali Berisha përmes ndihmës së Grekqisë dhe Serbisë, më 1997 Shqipërisë i futëi zjarrin. Kurr nuk do të harrohen Esat Pashët e Shqipërisë. Sejcili bënte gara pa mar parasysh pasojat dhe çmimin e poshtër kundër popullit të vetë. Lindën Ahmet Zoga dhe Esat Pasha në Shqipëri, turp. Të tillë shqiptarët shqipfolësa, puthador, shërbetor, spiun të shumëfishtë, hajduta, kriminel kundër popullin e vetë, duhet dënuar dhe zhdukur. Ne me respekt do ta kujtojmë dhe do të mburremi me figurën e ndritur, patriotike të arvaitasit Aristidhi Kola. Kombi shqiptar me ti përjetëshishtë mburret ashtu si me të gjithë arvanitasit tjerë.
Kamë besimin se e drejta e popullit Çam vonon, por një ditë shpejtë do të ngadhnjej dhe populli Çam do të jetë pjesë e pandarë e trungun dhe shtetit Shqiptar.
Kultura jonë shumë mijë vjeçare, është e vjedhur, tjetërsuar, përvetësuar, prej sllavëve dhe grekëve. Tani thuhen se Filipi, Leka, Aristoteli, Homeri, Pitagora, etj, na qenka sllavo-maqedon dhe greko-barbar. O Zot, apo i dëgjon këto marina, prej barbarëve … Të gjithë ishin Ilir, luftuan për Iliri dhe do të mbeten Ilir, për deri sa të jetë Bota dhe jeta. Të gjithë ata që përbëjnë historinë antike janë Ilir dhe vetëm Ilir, jo kopila të Greqisë, dhe sllav të Karpateve. Ata kanë qenë, janë dhe mbetën për gjithëmon Iliro-shqiptar. Jemi popull kreshnik, i lashtë sa vet jeta, kemi gjuhën më të vjetër, të grupit indo-europijanë, është motër me gjuhët të cilat i krijoi Zoti për të komunikuar dhe për tu mar vesht dhe për të këmbyer mendime, si njerëz. Eshtë gjuha e Zeusit, Afërditës, Akilit, Pirros, Glaukut, Homerit, Lekës, Bardhylit, Gjergj Kastriotit dhe e jona sot, gjuha shqipe gjuha shqiptarëve. Sa do që horat, duhen ta përbaltin gjuhën dhe historinë tonë, e kanë shumë kotë se historia jonë shqiptare, është shumë e vjetër, me vlerat të mëdhaja Botërore. Këtë e vërteton: Llajbnici ku thotë se vetëm përmes gjuhës shqipe do të deshifrohen të gjitha sekretet e gjuhëve të tjera.
Ju hajdutë të hisës të historis tonë, grekë, serbë dhe sllavo-kopil maqedonë, mundoheni të përvetësoni Gjergj Kastriotin – Skënderbeun, Gonxhe Bojaxhiun – Nënën Tereze, Pjetër Bogdain, emblemat ilire, dhe shumë simbole të tjera, por e keni kot. Do të bënit mirë vlera tona historike mos ti përvetësoni, se e huaja gjithëmonë është hise e huaj. Se prej varreve të tyre del një zë me kushtrim, na lindëm shqiptar, vdiqëm shqiptar dhe shpirti jonë frymon për shqiptar, jemi dhe do të mbetemi Shqiptar për Shqipëri.
Mjerimi historik i popullit shqiptar, zanafillën e mjerimit e ka shumë herët, prej kohës së romakëve, Bizantit, Perandorisë Osmane dhe barbarëve sllav. Shqiptarët për aftësi që i kanë, janë populli i mençur dhe kan aftësi për zgjidhje të problemeve të natyrave shumë të ndërlikuara. Por të huajt, shqiptarin e kan vlerësuar si dukuri kriminale, destabilizues, vrasës, hajdut, spiun, bashkëpuëtor për vlera të ndotura, për interesa të ngushta dhe për mjerim të madh. Pra na llogarisin popull kompromitues, pa histori, pa vlerë, popull që pengojmë zhvillimin e gjithëmbarshëm njerzor.
Në aspektin e besimit, ilirët fillimishtë kan qenë pagan, mandej besimi në shumë zotra – politeist, pastaj të krishterë në katolik, orthodoks dhe më në fund musliman. Të gjithë shqiptarët jetojnë me bindje se janë vllezër, janë të një nëne, të një gjaku, shqiptar janë. Kan një flamur, një gjuhë, një atdhe që quhet Shqipëri. Fetë midis popullit shqiptar janë kulturë dhe jo dukuri përçarëse. Në fund anadollakët mongolë na i dhuruanë fenë islame, për të mbjellur hamulli. Kjo dukuri ende është e gjallë midis disa hoxhallarëve servile dhe atyre që natën shesin kombin ditën e shajnë nanën. Qëllimi i anadollakëve është të zhduket Shqipëria. Jo kurrë ska për të dodhur. Mjerimi është ende më i madh, kur na llogarisin: argat në Tokën tonë, për hise të huaja, kjo është turp për të gjithë ata, që ndryshe mendojnë prej trungut kombëtar, ngase ende nuk i kanë kuptuar hilet, lojërat e psita të gjithë armiqve shekullor e në veçanti të Rusisë, Serbisë, Greqisë dhe të Turqisë.
Ne shqiptarëve na duhet guximi intelektual, ajo duhet kryer përmes Akademisë të Shkencave Shqiptare, dhe gjithë intelektualëve të tjerë. Të krijohet Enciklopedia Shqiptare me të gjitha vlerat dhe përmasat kombëtare që na takojnë, prej ekzistimit. Tju thuhet gjithë atyre që duhen të na gllabërojnë dhe vjedhin hisen e histories tonë, ndal, ndal pashit at Zot, mjaft ishin të gjitha ato përpjekje për zhdukje të popullit shqiptar. Me popullin shqiptar nuk ka lojëra të pafundshme, jemi dhe do të vdesim shqiptar, sa here që do ta dojë nevoja.
Marko Boçari lindur në Sul të Janinës, ku kishin lindur edhe do burra si Kiço, Kosta, Dhimitri, Jorgji kapedani, etj. Marko Boçari ishte komandant suliot dhe pjesëmarrës në mbrojtjen e Janinës më 1821-1822. Pas rënies së Suliotëve nën pushtetin e Ali Pashë Tepelenës, hyri në shërbim të ushtrisë franceze në Korfuz si komandant i një reparti suliotësh. Marko Boçari luftoi me zotësi për çështjen e Ali Pashës. Marko Boçari pas shembjes së pashallëkut të Janinës dhe rënies të Suliotëvet, nën sundimin e Perandorisë Osmane, Marko Boçari u lidh me kryengritjen greke. U shqua për aftësi ushtarake në një varg betejash. Në rrethimin e parë të Misolongjit u dallua për fitoren kundër ekspeditës ndëshkimore osmane. Marko Boçari u emërua kryekomandant i forcave luftarake të Greqisë. U vra në muajin gusht të 1823 nga kapedani i Mirditës, kur sulmonte kampin e ushtrisë, të Mustafa Pashë Bushatlliut.
Laskarina Bubulina historiani grek, Filimoni shkruante për Laskarina Bubulinën: “frigacaku përpara sajë turpërohej, ndërsa trimi tërhiqej“. Shkrimtari francez Michele de Grece: “Çfarë më tha Bubulina: Unë jam një arvanitase, me një fjalë jam shqiptare. Që prej kohësh tepër të largëta, raca e jonë ka patur emra tepër të ndryshëm. Vallë a janë pellazgët, ilirjanë? Di që Hidra është shqiptare dhe Specaj gjithashtu”…
Në muzeun “Zhan D’Ark” në Rouen në Francë, krahas figurave të grave luftëtare të vlerësuara nga bota e kulturuar, qëndron krenare edhe portreti i Laskarina Bubulinës. Është arvanitësja që luftoi me trimëri të rrallë për çlirimin e Greqisë dhe është një ndër gratë më të famshme në historinë Europjane.
Miqt e vërtetë, për ne shqiptarët flasin me sinqeritet dhe dhimbje për historinë tonë të shumë vuajtur, ata flasin për të vërtetën, kurse ne duhet ti ndjekim dhe të mos e përbuzim dhe e injorojmë ekzistimin tone të shenjtë.
Që të mbijetojë populli shqiptar, patjetër duhet të arsimohet, të ketë kulturë vendimtare kundër gjithë atyre që na luftojë dhe na gjykojnë pa të drejtë. Në rradhë të pare të kundërshtohen, të izolohen dhe dënohen, të gjithë shërbetorët e popullit shqiptar, që u shërbejnë veprave kriminale për interesa të ngushta individuale. Ai lloi i pistë i individualitetit, për intersa individuale, nuk njeh komb, nuk njeh fe, nuk njeh atdhe.
Ndër shekuj tradhëtia na ka dëmtuar shumë, kjo ka qenë arësyeja parësore që nuk kemi bërë hap më progresiv, për bashkimin kombëtar.
Amaneti i Isa Boletinit ishte: Sa her e gjallë që është tradhëtia në gojë fyshekun e don alltija.StrugaLajm
Loading…


loading…