Deficiti i parë në Zvicër nga viti 2005

Qeveria federale e Zvicrës publikoi shifra të finalizuara që tregojnë se ajo shpenzoi 4.3 miliardë CHF më shumë se sa mori më 2022. Duke përjashtuar shpenzimet e jashtëzakonshme në lidhje me pandeminë Covid, la një deficit operativ themelor prej 1.9 miliardë CHF, mungesa e parë e këtij lloji që nga viti 2000.

Qeverisë federale të Zvicrës i kërkohet të operojë sipas një sistemi të njohur si frena borxhi. Kjo kërkon që ajo të arrijë një buxhet normal gjatë një cikli biznesi, duke e detyruar atë të gjenerojë dhe të lërë mënjanë tepricat në kohë të mira për të mbuluar humbjet gjatë periudhave të dobëta, shkruajnë mediat zvicerane, përcjell albinfo.ch.Frena e borxhit, e prezantuar në vitin 2006, funksionoi mirë deri në vitin 2020. Shpenzimet u rritën, por të ardhurat u rritën më shumë.

Për më tepër, fitimet e përkohshme të bankës qendrore që rrodhën të paktën pjesërisht nga përpjekjet për të dobësuar frangun në një mjedis global të parave ultra të lirshme, nënkuptonin se kishte pak presion për të sunduar në shpenzime. Por e gjithë kjo filloi të ndryshojë në vitin 2020.Që atëherë, numrat nuk janë mbledhur dhe fondet e rezervuara për ditët me shi janë shteruar. Për ta rikthyer sistemin në rrugën e duhur, në mars 2022, Këshilli Federal, ekzekutivi i Zvicrës, doli me një plan për të ekzekutuar buxhete mjaft pozitive për të balancuar librat brenda 13 viteve.StrugaLajm

Megjithatë, ky plan kërkon kufizime në shpenzime që janë në kundërshtim me pritshmëritë aktuale të shumë njerëzve në parlamentin e Zvicrës.Muajin e kaluar, Këshilli Federal prezantoi një plan për të balancuar buxhetin e vitit 2024. Ai u bëri thirrje gjithashtu politikanëve, votuesve dhe sektorit publik që të frenojnë pritshmëritë për shpenzimet e qeverisë.Përveç kësaj, qeveria federale prezantoi plane këtë javë për të ndihmuar në balancimin e librave të saj duke reduktuar fondet e saj për programin e kërkimit Horizon, duke rritur shpenzimet ushtarake më ngadalë, duke taksuar makinat elektrike, duke reduktuar mbështetjen për hekurudhat zvicerane, duke riklasifikuar koston e mbështetjes së refugjatëve ukrainas si të jashtëzakonshme. duke shpenzuar dhe mbështetur më pak kantonet duke shkurtuar fondet për përfitimet e papunësisë dhe pensionet shtetërore. Ajo gjithashtu planifikon të zvogëlojë pjesën e taksave të drejtpërdrejta federale të mbajtura nga kantonet. Këto shkurtime do të bëjnë presion mbi kantonet për të krijuar të tyren.
Loading…


loading…