E dhimbshme: Tetova po zbrazet, për pesë muaj shuhen tetë paralele

Sipas përllogaritjeve, rreth tetë paralele janë shuar vetëm për pesë muaj në Tetovë. Nga sektori për arsim në komunën e Tetovës thonë se këta të dhëna janë shqetësuese pasi që shkollat janë duke ngelur pa nxënës

Urim HASIPIStrugaLajm

Tetovë, 2 shkurt – Vetëm për katër muaj rreth 200 nxënës të shkollave fillore edhe të mesme nga komuna e Tetovës janë shpërngulur jashtë vendit. Sipas përllogaritjeve, rreth tetë paralele janë shuar vetëm për pesë muaj në Tetovë. Nga sektori për arsim në komunën e Tetovës thonë se këta të dhëna janë shqetësuese pasi që shkollat janë duke ngelur pa nxënës. “Me fillimin e gjysme vjetorit të dytë në shkollat e mesme kërkuam informacion nga të gjitha shkollat fillore edhe të mesme se sa nxënës kanë marr fletëshpërngulje ku nga informacionet nga shkollat fillore kanë marrë 143 nxënës, ndërsa nga shkollat e mesme fletëshpërngulje kanë marrë 59 nxënës edhe në qoftë se këta numra i përllogaritim në numër të paraleleve, duke marr minimum prej 25 nxënës në një paralele I bije që kemi tetë paralele më pak”, thotë Nazmi Dauti, udhëheqës i sektori për arsim në komunën e Tetovës.
Vetëm në shkollën e mesme të mjekësisë janë shpërngulur tetë nxënës në gjysme vjetorin e parë ndërsa nga janari deri në fund të vitit 2022 janë shpërngulur edhe 13 nxënës, thotë drejtori Binas Pajaziti. “Nga shtatori në dhjetor në shkollën tonë janë shpërngulur tetë nxënës edhe nëse e marrim vitin paraprak që është nga janari në dhjetor është 21 në total, tetë janë nga shtatori edhe 13 janë nga janari në qershor”, njofton Binaz Pajaziti drejtor i shkollës së mesme të mjekësisë. Fenomeni i ikjes masive më së shumë ka goditur edhe fshatrat e Malësisë së Tetovës. Numri i nxënësve ka rënë dukshëm dhe shifrat janë alarmante, pohon drejtori i shkollës fillore të fshatit Veshallë. Ai thotë se ky është një trend I dhimbshëm për këtë rajon sepse rrezikohen edhe vendet e punës për shumë arsimtarë. “Ky fenomen na ka goditur shumë, pasi që nëse në vitet e 90-ta por pas vitit 2000 kemi, pasur 300 nxënës dhe gradualisht kohëve të fundit kemi numër gjithnjë më të vogël të nxënësve. Ndërsa tani ky numër është pothuajse I barabartë me numrin që kemi pasur të nxënësve kur janë hapur shkollat e para në malësinë e Tetovës, pra është numër tejet i dhimbshëm, apo nën 100 nxënës”, deklaroi Shefajet Ramadani, drejtor i shkollës fillore në fshatin Veshallë. (koha.mk)
Loading…


loading…