Për ndryshimin e pasaportave dhe targave do të paguajnë qytetarët

Ndërrimi i  dokumenteve rrugore dhe targat e automjeteve me emrin e ri  të shtetit do të jenë obligim  i qytetarëve. Targat e reja pritet të jepen  kah mesi i muajit maj,  ndërsa dokumentet rrugore kah fundi i vitit.

Zëdhënësi qeveritar Mile Boshnjakovski në konferencën e sotme për shtyp në qendrën për media ku ishte vendosur emri i ri i shtetit tha se  deri në dhënien  e targave të reja do të shfrytëzohen etiketat me shenjën NMK të cilat do t’u jepen qytetarëve në vendkalimet kufitare  gjatë daljes nga shteti.

Nga ana tjetër, Ministria e Punëve të Jashtme menjëherë duhet ta fillojë  procedurën për furnizim të dokumenteve të reja rrugore ashtu që dokumentet e para me emrin e ri pritet të jepen kah fundi i vitit.

“Dokumentet e vjetra mbesin në vlerë deri në skadimin e afatit të konfirmuar me Marrëveshjen e Prespës, ndërsa ato janë pesë vjet. Kjo do të thotë se çdo qytetar  në suaza të  procedurës së rregullt  kur ta ndërrojë pasaportën,  do ta marrë pasaportën  e re dhe do ta paguajë çmimin  i cili është i rregullt për ndërrim të dokumenteve rrugore, sqaroi Boshnjakovski.

Emrat e qyteteve si Makedonska Kamenica dhe Makedonski Brod, siç tha Boshnjakovski, do të mbesin të njëjta, përderisa institucionet  të cilat në emrin e tyre kanë  maqedonase, në afat prej katër muajve duhet  ta ndryshojnë emrin.

Në vendkalimet kufitare emri i ri do të shënohet në gjuhën maqedonase, angleze dhe në gjuhën të cilën e flasin 20 për qind e qytetarëve në atë vetëqeverisje lokale.

Tani për tani nuk dihet saktë se kur do të vendoset emri i ri në ndërtesën e Qeverisë, por ajo, siç thotë Boshnjakovski, duhet të bëhet në afat prej katër muajve, periudhë në të cilën duhet të ndryshohen  edhe tabelat e institucioneve  në nivel lokal dhe qendror. (koha.mk)

In : Aktuale

Loading...
loading...