Filipce: Rreziku është i madh nëse shkollat ​​hapen në shtator

Në mëngjes kemi pasur një takim të përbashkët të Komisionit për sëmundje infektive me përfaqësues të Ministrisë së Arsimit dhe Shkencës, ku morën pjesë Ministri Arber Ademi. Absolutisht, Komisioni për sëmundje infektive konsideron se është një rrezik i madh për shëndetin e nxënësve, prindërve të tyre dhe stafit të shkollës nëse shkollat ​​janë plotësisht të hapura dhe funksionojnë nga fillimi i shtatorit, tha këtë pasdite Ministri i Shëndetësisë Venko Filipce.

Në një prononcim për Sitel TV, ai theksoi se ka shumë shembuj nga vende të ndryshme të botës, kur pas hapjes së shkollave për shkak të rritjes në dukje të pashmangshme të numrit të të infektuarve, shkollat ​​u mbyllën përsëri.

– Natyrisht, një skenar i tillë është i mundur në vendin tonë nëse shkollat ​​janë plotësisht të hapura. Ne jemi të vetëdijshëm që kjo është një sfidë e madhe, se nuk ka zgjidhje ideale. Ne po ndjekim debatin publik. Secili prej grupeve ka argumentet e veta, por ne si Ministri e Shëndetësisë i japin përparësi absolutisht mbrojtjes së shëndetit të qytetarëve, përfshirë edhe fëmijëve që duhet të shkojnë në shkollë, tha Filipce.

Ai thotë se ata kanë njohuritë e tyre, depërtimet, analizat që ata bënë, dhe Ministria e Arsimit dhe Shkencës dorëzoi protokollet në bazë të të cilave duhet të funksionojnë shkollat. Ai theksoi se ka shumë protokolle, por ato, siç tha ai, nuk ndiqen dhe thjesht aty ku protokollet nuk ndiqen mund të jenë një burim i mundshëm i infeksionit.

Filipce beson se sistemi shëndetësor është i menaxhuar mirë, përsa i përket shtretërve spitalorë falas. Ai informoi se numri i pacientëve po zvogëlohet vazhdimisht dhe gradualisht, dhe numri i pacientëve të shtruar në spital po zvogëlohet. Ka lehtësira të parashikuara në spitalin në Kozle dhe tani, megjithëse të rriturit me Covidd-19 trajtohen atje, dhe nëse do të ishte e nevojshme nga Klinika Pediatrike, pjesë të caktuara do të ishin të destinuara për këtë, edhe pse, siç tha ai, ai do të dëshironte që të mos kishte nevojë për këtë. . Ai shtoi se jo vetëm fëmijët janë në rrezik, por edhe prindërit e tyre, disa prej të cilëve janë të sëmurë kronikë, dhe kjo është arsyeja pse udhëzimet e tyre janë ende për t’u përqendruar në mësimet në internet.

– Tani ne kemi vërtet një vendim të vështirë për të marrë. Nuk ka zgjidhje ideale. Shëndeti publik duhet të mbrohet, dhe në të njëjtën kohë duhet të ofrohet një proces funksional arsimor, i cili është shumë i rëndësishëm për zhvillimin e fëmijës, theksoi Filipce.StrugaLajm

Për periudhën e vjeshtës, ai thotë se asnjë vend në botë nuk e di se si do të jetë. Ai theksoi se epidemia nuk do të zgjasë përgjithmonë dhe u bëri thirrje të gjithëve që të jenë të durueshëm.

I pyetur për kopshtet, Filipce tha se tani për tani nuk ka asnjë vendim për hapjen e tyre. Ai informoi se sot ata patën një takim të përbashkët me përfaqësuesit e MLSP, protokollet për punën e kopshteve ishin përgatitur disa muaj më parë, dhe tani azhurnohet numri i fëmijëve të regjistruar rishtas ose ata që tani duhet të shkojnë në shkollë dhe në bazë të asaj analize vendimi i duhur

Lidhur me vaksinën ruse kundër Covid-19, Filipce tha se ata ende nuk kanë të dhëna të mjaftueshme në lidhje me të dhe është ende herët për të marrë një pozicion./Faktiditor.ch/

In : Aktuale

Loading...
loading...