Historia e tre vajzave: Ligji më detyron të kryej marrëdhënie me burrin, edhe pse s’dua!

Aktivistët janë përpjekur të ndryshojnë ligjin prej vitesh, por ata thonë se janë kundër konservatorëve që argumentojnë se ndërhyrja e shtetit mund të shkatërrojë traditën e martesës në Indi. Vitin e kaluar, Gjykata e Lartë e Delhi dha një vendim të ndarë për këtë çështje, duke nxitur avokatët të parashtrojnë një apel në Gjykatën e Lartë të vendit që pritet të dëgjohet së shpejti

Pas dyerve të mbyllura të dhomave të gjumit anembanë Indisë, opinionet anakronike të një juristi të shekullit të 17-të ende udhëheqin rregullat e seksit midis burrit dhe gruas. Anglezi Matthew Hale i konsideronte gratë si pronë e burrit të tyre në martesë, një besim i shkruar në të drejtën e zakonshme angleze, i eksportuar në koloni dhe më vonë i braktisur gjatë shekujve në shumë vende, por jo në Indi. Në Indi, nuk është krim që një burrë të detyrojë seks ose akte seksuale ndaj gruas së tij, për sa kohë ajo është mbi 18-vjeç. Është pothuajse e pamundur të dihet se çfarë ndodh brenda shtëpive bashkëshortore në vendin më të populluar në botë dhe diskutimet intime që mund të ndodhin ose jo përpara se secila palë të fillojë seksin. Por ekspertët thonë se shoqëria patriarkale e Indisë kërkon sjellje të caktuara nga gratë dhe shpesh kjo do të thotë që një grua duhet të përmbushë dëshirat e burrit të saj, pavarësisht nëse është e gatshme apo jo.

Aktivistët janë përpjekur të ndryshojnë ligjin prej vitesh, por ata thonë se janë kundër konservatorëve që argumentojnë se ndërhyrja e shtetit mund të shkatërrojë traditën e martesës në Indi. Vitin e kaluar, Gjykata e Lartë e Delhi dha një vendim të ndarë për këtë çështje, duke nxitur avokatët të parashtrojnë një apel në Gjykatën e Lartë të vendit që pritet të dëgjohet së shpejti.

CNN foli me tre gra, të cilat akuzojnë burrat e tyre për përdhunim. Asnjë nga gratë nuk dëshiron të përmendet emri dhe po përdorin pseudonime për të shmangur pasojat.

Advertisements

“Unë dua që ai të dënohet”, citon Maya. Maya ishte 19-vjeçe dhe e dashuruar kur u martua me një burrë që e kishte takuar në kolegj. Ndryshe nga shumë martesa indiane, ajo nuk ishte e rregulluar dhe nëna e saj nuk e miratoi. Në trashëgiminë sociale të Indisë, disa njerëz konsiderohen më të denjë se të tjerët pavarësisht ligjeve që synojnë t’i japin fund diskriminimit të bazuar në kastë. “Gjyshja e tij nuk hante nga enët me të cilat gatuaja apo prekja. Ajo më përuli në çdo mënyrë. mënyra se si flisja, si visha. Kjo është arsyeja pse unë dhe burri im kemi luftuar shumë. Ai më tha të bëja kompromis dhe të bëja atë që tha familja e tij. Unë do t’i thoja të ngrihej për mua, por ai nuk do ta bënte”, tregon Maya.

Maya kapi fort duart teksa tregonte për abuzimin mendor dhe fizik që pësoi nga duart e të shoqit. “Kam bërë katër abort”, tregon ajo. Në fund të vitit 2021, ajo tregon se i shoqi e detyroi për herë të fundit. “I thashë, a e di si e quajnë këtë? Quhet përdhunim. Dhe ai tha: ‘Po, e di që po të përdhunoj. Ke te drejte, po të përdhunoj. Tregojuni autoriteteve nëse dëshiron”.

Ajo nuk e bëri, por të nesërmen paketoi valixhet dhe u largua pas dy vitesh martesë. “Unë dua që ai të dënohet. Unë dua që ai të vuajë kohë për krimin e tij. Derisa të dënohet, ai kurrë nuk do ta dijë apo kuptojë se çfarë ka bërë gabim”, tregon ajo. Në vitin 2017, në një letër të hapur të publikuar nga Vogue, avokatja Karuna Nundy u kërkoi grave në të gjithë vendin që të njohin fuqinë e tyre. “E drejta juaj për të thënë jo, po vjen”, shkroi ajo, duke u kërkuar të mbijetuarve që të raportojnëpërdhunimin në polici, të shkojnë në spital për të ruajtur provat dhe të thërrasin një avokat. “Turpi u përket kriminelëve, jo të mbijetuarve të krimit”, shkroi ajo. Jo shumë kohë më parë, një grua e martuar i tregoi avokates se burri i saj e kishte përdhunuar çdo natë që kur u martuan. Në traktatin e tij penal, Hale shkroi se përdhunimi bashkëshortor nuk mund të konsiderohet krim.

“Sepse me pëlqimin dhe kontratën e tyre të ndërsjellë martesore, gruaja ia ka dorëzuar veten në këtë lloj burrit që ajo nuk mund ta tërheqë,” shkroi ai në: “Historia e lutjeve të kurorës”, botuar në 1736. Pothuajse tre shekuj më vonë, pikëpamjet e Hale për martesën, përdhunimin dhe madje edhe abortet, citohen ende në sallat e gjyqeve në mbarë botën, duke përfshirë edhe Shtetet e Bashkuara.

Fakti që ne si popull u themi grave në martesë: lejojeni veten të përdhunoheni natë pas nate dhe që është qartësisht e ligjshme, ju nuk mund t’i qëndroni përballë kësaj padrejtësie. Vendimi që rrëzoi Roe kundër Ëade vitin e kaluar, duke e kthyer kohën pas të drejtave të grave për të kërkuar një abort në SHBA, përmendi emrin e Hale të paktën një duzinë herë. Përdhunimi martesor ishte ende i ligjshëm në disa shtete amerikane deri në vitin 1993 dhe ishte i jashtëligjshëm në Britani vetëm pas një vendimi historik të gjykatës në vitin 1991. Në të gjithë botën, 43 vende ende nuk kanë legjislacion që trajton çështjen e përdhunimit martesor dhe në mesin e atyre që trajtojnë çështjen e përdhunimit martesor, dënimet për seksin pa konsensus brenda martesës janë dukshëm më të ulëta se rastet e tjera të përdhunimeve, sipas Popullsisë së Kombeve të Bashkuara. Rishikimi i Gjendjes së Popullsisë Botërore të Fondit për vitin 2021. Gratë që pretendojnë përdhunim në Indi kanë disa rrugë për veprim të mundshëm ligjor kundër burrave të tyre. Për shembull, ata mund të kërkojnë një urdhër ndalimi sipas ligjit civil ose akuzave sipas seksionit 354 të Kodit Penal të Indisë, i cili mbulon sulmin seksual, përveç përdhunimit. Këto ligje janë të hapura për interpretim dhe gjyqtarët mund të vendosin dënime me burg për sulme seksuale në rastet kur një grua e martuar ka pretenduar përdhunim. Por shumë jo, tha Nundy.

“Ata thonë, nëse përdhunimi është i përjashtuar, atëherë pse duhet të gjejmë një mënyrë për të përdorur ligjin penal për ta trajtuar atë?’”, tha Nundy, duke shtuar se ligji duhet të përshtatet në mënyrë specifike për të mbuluar aktin e ndaluar. “Përndryshe askush nuk merr drejtësi. As viktima, as autori i dyshuar”, tha ajo.

Gratë e martuara gjithashtu injorohen kur përpiqen të paraqesin një ankesë në polici, shtoi Nundy. Një studim i botuar në revistën e Bibliotekës Kombëtare të Mjekësisë “Çështjet e shëndetit seksual dhe riprodhues” vitin e kaluar sugjeroi të njëjtën gjë. Studimi shqyrtoi të dhënat nga tre spitale publike të Mumbait nga viti 2008 deri në vitin 2017 dhe zbuloi se nga 1664 të mbijetuar të përdhunimit, asnjë rast përdhunimi nuk ishte paraqitur nga policia. Të paktën 18 nga ato gra raportuan përdhunim bashkëshortor në polici, duke përfshirë 10 gra që pretendonin përdhunim nga një ish-partner ose bashkëshort. Ligji indian lejon akuzat për përdhunim kundër një partneri nëse çifti ndahet, por sipas studimit këto akuza nuk u ndoqën. Katër grave iu tha në mënyrë eksplicite nga policia se nuk mund të bënin asgjë pasi përdhunimi bashkëshortor nuk ishte krim. “Përgjigja joadekuate e policisë është shqetësuese pasi të gjitha gratë kishin pësuar dhunë të rëndë”, thuhet në raport.

Vidya iu drejtua një organizate joqeveritare, punëtorët e së cilës i dhanë një emër përvojës së saj. Vidya thotë se nuk donte kurrë një burrë, por babai i saj i tha se nuk kishte zgjidhje dhe e martoi atë në moshën 19-vjeçare. Ajo nuk u mësua për seksin para natës së martesës. “Unë u frikësova sepse nuk e njihja. Unë nuk thashë asgjë” jo jo, jo po dhe ai kurrë nuk pyeti”, tregon ajo.

UNË VAZHDOJ TË JETOJ NËN ÇATINË E TIJ PËR HIR TË FËMIJËVE TË MI

Bashkëshorti i Nusratit është djali i një miku të familjes, i cili i kishte nënçmuar prindërit e saj për ta lejuar atë të martohej me të. “Fillimisht prindërit e mi thanë jo për martesën, por ai na ngacmonte çdo ditë dhe na dërgonte gjyshen në shtëpinë tonë dhe ajo thoshte se nipi im thotë se nëse nuk arrij të martohem me të, do të marr jetën e vet”, tha Nusrat. Nusrat u shpërngul nga fshati i saj për të jetuar me familjen e tij, ku ajo zbuloi se ai ishte një pijanec që vidhte të tjerët. Një herë asaj iu desh të shiste bizhuteritë e saj për ta shpëtuar nga burgu, tregon ajo. Ai do të përpiqej të më bindte në shumë mënyra, por unë nuk doja të flija me të. Kur ai do ta bënte këtë çdo ditë, unë nuk kisha zgjidhje tjetër veçse të pajtohesha.

Nusrat nuk e quajti atë që i ndodhi asaj si përdhunim, por ligji thotë se një burrë kryen vepër kundër një gruaje nëse ajo nuk jep pëlqimin e saj, përveç nëse ajo është gruaja e tij. Tani 33 vjeç, Nusrat është shumë e frikësuar për të lënë burrin e saj, sepse ajo nuk ka asnjë mënyrë për të mbajtur tre fëmijët e tyre. “Unë nuk jam e arsimuar. Unë nuk kam studiuar. Nuk mund të punoj apo të fitoj para për veten time. Unë vazhdoj të jetoj nën çatinë e tij për hir të fëmijëve të mi, asnjë arsye tjetër”. Tregon ajo. Sipas një sondazhi mbarëkombëtar, 17.6% e më shumë se 100,000 grave të moshës 15-49 vjeç thonë se nuk janë në gjendje t’i thonë jo burrit të tyre nëse nuk duan seks.

ÇFARË THONË GRATË!

CNN ka rënë dakord të ndryshojë emrat e grave sepse të folurit për seksin është tabu në Indi dhe ato kanë frikë nga reagimet e familjeve të tyre. Nga 10 gra me të cilat foli CNN, të paktën katër ishin në martesa të rregulluara nga prindërit e tyre para se të mbushnin 18 vjeç, një vendim që ata thanë se nuk mund ta refuzonin. Vetëm dy gra i zgjodhën vetë burrat e tyre. Të gjitha përveç njërës kishin fëmijë. Sipas Anketës Kombëtare të Shëndetit Familjar 2019-2021 nga Qeveria e Indisë, 17.6% e më shumë se 100,000 grave të moshave 15-49 të anketuara thanë se nuk ishin në gjendje t’i thoshin jo burrit të tyre nëse nuk donin seks, ndërsa 11% mendonin burrat justifikoheshin ta rrihnin gruan e tij nëse ajo e refuzonte. Asnjë nga gratë nuk tha se burrat e tyre e goditën, por besonin se seksi ishte një akt detyre për t’u kryer si grua.

In : Aktuale

Loading...
loading...