Ja 5 vendet më të shenjta në fenë islame

Çdo vit, mbi 2 milionë muslimanë në mbarë botën udhëtojnë për të përmbushur detyrën e tyre të shenjtë – Haxhin, i cili duhet të kryhet të paktën një herë në jetë nga të gjithë muslimanët e rritur që janë fizikisht dhe financiarisht të aftë për ta bërë këtë. Edhe pse një udhëtim në Mekë, i cili është qyteti më i shenjtë për myslimanët, është i domosdoshëm, muslimanët kënaqen të vizitojnë vende të tjera, po aq të shenjta.

Shumë njerëz aktualisht nuk janë në gjendje të udhëtojnë për shkak të pandemisë së koronavirusit. Megjithatë, ne nuk kemi problem të admirojmë rëndësinë kulturore dhe shpirtërore të këtyre vendeve.

1. Xhamia e Madhe në Mekë

Gjithashtu i quajtur Xhamia e Shenjtë ose Xhamia Haram (اَلْمَسْجِدُ ٱلْحَرَامُ), ndodhet në Mekë, Arabinë Saudite. Në të ndodhet Qabeja (ٱلْكَعْبَة), vendi më i shenjtë në botën islame. Si një nga destinacionet e Haxhit, çdo vit pret miliona besimtarë. Pjesët më të vjetra të ndërtesës së sotme datojnë në shekullin e 16-të. Xhamia ka një oborr qendror drejtkëndor të rrethuar nga vende të mbuluara për lutje. Pelegrinët përdorin oborrin për të kryer një turne ritual të Bretkosës, i njohur si Tawaf. Bretkosa është gjithashtu një kible, një vend ku muslimanët kthehen gjatë namazit.

Ka dy vende të tjera të shenjta në oborr: stacioni i Abrahamit, guri që tradita islame e lidh me tregimin kuranor të rindërtimit të Qabes nga Abrahami dhe Ismaili, dhe pusi i Zemzemit, burimi i shenjtë. Në lindje dhe në veri të oborrit janë Al-Safa dhe Al-Marwah, dy kodra të vogla ndërmjet të cilave pelegrinët shkojnë shtatë herë – lart e mbrapa – gjatë një rituali të njohur si sa’e. Në shekullin e 20-të, xhamia kishte një shtrirje midis dy kodrave. Kjo është xhamia më e madhe në botë, me një sipërfaqe prej 356,800 m2.

2. Xhamia e Profetit në Medine

Një model për arkitekturën e mëvonshme islame. Shtëpia e Muhamedit dhe familjes së tij ishte një ndërtesë e thjeshtë me tulla me një oborr ku mblidheshin njerëzit për të dëgjuar predikimet e tij. Prandaj emri i xhamisë (المسجد النبوي).

Në vitin 624, Muhamedi i urdhëroi besimtarët që të kthehen në Mekë, ose Qabe, gjatë lutjes dhe ndërtoi një strehë të mbuluar në murin përballë qytetit, të mbështetur nga palma. Pranë murit mbajtës të oborrit qëndronte një galeri e mbuluar, pararendëse e oratorieve të mbuluara në xhamitë e mëvonshme.

Minber, d.m.th. minberi u shtua në vitin 628, kështu që Profeti u lartësua mbi të mbledhurit; përveç lutjes, Muhamedi shpalli një ligj të ri nga foltorja dhe zgjidhi mosmarrëveshjet.

Arkitektët e xhamive të mëvonshme kombinuan gjithashtu funksione politike, gjyqësore dhe fetare. Në vitin 706, Kalifi al-Valid I shkatërroi ndërtesat origjinale me tulla dhe ndërtoi një xhami të re. Xhamia e re, e cila strehon varrin e Muhamedit, është një nga tre vendet më të shenjta në Islam dhe një nga më të mëdhatë në botë. Është gjithmonë e hapur.3. Xhamia më e largët në Jerusalem

Xhamia Al-Aksa (ٱلْأَقْصَى) ndodhet në qytetin e Jeruzalemit. Konsiderohet si xhamia e tretë më e shenjtë në botë pas Al-Haram dhe Al-Nabawi. Historia sugjeron se para se Profeti dhe muslimanët të urdhëroheshin për t’u lutur në Qabe, faleshin namazet në këtë xhami, prandaj ekziston ende një vend i veçantë për muslimanët.StrugaLajm

Kjo xhami luajti një rol shumë të rëndësishëm në jetën e profetit Muhamed. Arsyeja kryesore ishte se ajo ishte shtëpia e shumë profetëve edhe para se Muhamedi të shkonte atje. Ishte qendra e predikimit të monoteizmit. Një pjesë e rëndësishme e historisë është Nata e Udhëtimit ose Nata e Israsë.

Xhamia është ndërtuar mbi një platformë artificiale të mbështetur nga harqe që janë ndërtuar për të kapërcyer kushtet e vështira gjeografike. Xhamia drejtkëndëshe mbulon 36 hektarë dhe mund të strehojë 5000 besimtarë. Nën kube është një kishëz ose sallë lutjesh myslimane e vendosur në pjesën jugore të xhamisë. Fasada e xhamisë është e mbushur me balustrada të përbëra nga arkada dhe shtylla të vogla.4. Xhamia Aliyev në Irak

Ndodhet në Naxhaf ku ndodhet varri i Ali ibn Ebi Talibit, i cili ishte kushëriri dhe më vonë dhëndër i Muhamedit. Shiitët e konsiderojnë Aliun si imamin e tyre të parë, kurse sunitët si të katërtin. Ky varr çdo vit vizitohet nga miliona besimtarë.

Kalifi abasid Harun al-Rashid ndërtoi strukturën e parë mbi varrin e Imam Aliut në 786, e cila përfshinte një kube të gjelbër. Prandaj emri i xhamisë (مَسْجِد عَلِيّ).

Kalifi al-Mutavakil e përmbyti vendin në vitin 850, por Abul-Hajjah, sundimtari Hamdanid i Mosulit dhe Alepos, e rindërtoi faltoren në vitin 923, duke përfshirë kupolën e madhe. Naxhafi konsiderohet qyteti i tretë më i shenjtë islamik në botë pas Mekës dhe Medinës.5. Kupola e Shkëmbit në Jerusalem

Kjo xhami është një faltore në Jeruzalem e ndërtuar nga kalifi umajad Abd al-Malik ibn Marwan në fund të shekullit të shtatë pas Krishtit. Është monumenti më i vjetër islam i ruajtur.

Struktura është e vendosur në një shesh të ngritur të sheshtë, i njohur për muslimanët si al-Haram al-Sharif (الحرم الشريف) – shenjtërorja fisnike, dhe për hebrenjtë si Tempulli ose Mali i Tempullit (הַר הַבַּיִת).

Sipas muslimanëve, shkëmbi mbi të cilin është ndërtuar kupola është vendi nga ku Profeti Muhamed u ngjit në qiell për të takuar Zotin (Myaraj). Aty pranë, në skajin jugor të sheshit, ndodhet Xhamia Al-Aksa; Myslimanët besojnë se Profeti u transferua atje për mrekulli nga Meka natën e takimit të tij (Nata e Israsë). Termi “Xhamia Al-Aksa” zakonisht zgjerohet për të treguar të gjithë sheshin.

In : Aktuale

Loading...
loading...