Ja sa shtetas nga Maqedonia vitin e kaluar kanë shkuar në Gjermani

Vitin e kaluar, 85,434 leje qëndrimi u lëshuan në Gjermani për banorët e Ballkanit Perëndimor. E përditshmja serbe Blic analizon se më shumë se 230 ballkanas largohen për në Gjermani çdo ditë.

Rreth 12,000 njerëz u larguan nga Maqedonia dhe Shqipëria, ndërsa rreth 15,000 u larguan nga Bosnja dhe Hercegovina.

Shifrat tregojnë se rreth 22,000 serbë morën lejen e tyre të parë të qëndrimit në Gjermani vitin e kaluar.

Ata zakonisht punojnë në ndërmarrje të vogla që merren me hotelieri, prodhim, por ka edhe në industrinë e metaleve, ndërtimtarisë, bujqësisë, shëndetësisë.StrugaLajmStrugaLajm

Njohja e gjuhës gjermane nuk është e nevojshme për shumicën e këtyre vendeve të punës, por është akoma e dëshirueshme, veçanërisht për ata që punojnë në institucionet e kujdesit shëndetësor.

Shoferët profesionistë fitojnë paga deri në 4,000 euro.StrugaLajm

Punonjësit për sigurim objektesh marrin deri në 1,800 euro në muaj, njësoj si kujdestarët për të moshuar.

Infermierët gjithashtu fitojnë rreth 2,300 euro çdo muaj.

Shumica e ballkanasve në Gjermani punojnë si një forcë punëtore e aftë.

Më shumë se gjysma e njerëzve në Ballkanin Perëndimor punojnë si punëtorë të kualifikuar, sipas një studimi nga Instituti i Kërkimit të Tregut të Punës (IAB). FLAKA

In : Aktuale, Rajoni

Loading...
loading...