Ku duhet investuar kur çmimet e naftës do të shkaktojnë recesion?

Investitorët duhet të jenë shumë të fokusuar në mbrojtjen e rrezikut në tregun e aksioneve tani, dhe ndoshta vetëm në SHBA me stoqe energjetike. Në Evropë, stoqet e energjisë u goditën rëndë javën e kaluar, gjë që tregon se rasti i energjisë në SHBA nuk ka të bëjë vetëm me çmimet e naftës. “Aksionet evropiane sapo po shkatërrohen. Ne nuk ndajmë një masë tokësore me Rusinë”, tha Colas. E gjithë kjo e bën Colas të arrijë në përfundimin se për investitorët që shikojnë tregun e aksioneve në këtë mjedis, “nëse doni të fitoni, është energji”

Me mesataren kombëtare për një gallon gazi që ka arritur çmimin e tij më të lartë që nga viti 2008 dhe tregu i aksioneve në buzë me luftën e parë tokësore në Evropë që nga Lufta e Dytë Botërore, duke u zhvilluar nga një prej prodhuesve më të mëdhenj të naftës së papërpunuar në botë, çmimet e naftës së papërpunuar dhe rezervat e energjisë janë në zonat e fokusit për investitorët. Është e vështirë për pjesëmarrësit e tregut të aksioneve të shmangin pyetjen, a janë stoqet e energjisë, të cilat kanë pasur një ecuri të madhe që nga fundi i pandemisë, ende një blerje duke pasur parasysh premiumin gjeopolitik? Por pyetja e lidhur mund t’i ndalojë ata në gjurmët e tyre përpara se të vazhdojnë: a do të shkaktojnë çmimet e naftës një recesion?

Bespoke vuri në dukje javën e kaluar se që nga mëngjesi i së premtes, nafta e papërpunuar WTI u rrit me pak më shumë se 20% brenda javës, një nga pesë periudhat ku nafta e papërpunuar u rrit me më shumë se 20% në një javë. Ai vuri në dukje se tre nga katër periudhat e mëparshme ku çmimet u rritën ndodhën gjatë recesioneve. Rystad Energy, një nga firmat kryesore globale të konsulencës dhe kërkimit të sektorit të energjisë, pret një rënie në eksportet ruse të naftës deri në 1 milion fuçi në ditë dhe kapacitet të kufizuar rezervë të Lindjes së Mesme për të zëvendësuar këto furnizime për të rezultuar në një ndikim neto. Çmimet e naftës ka të ngjarë të vazhdojnë të rriten, potencialisht përtej 130 dollarëve për fuçi, dhe masat lehtësuese si çlirimet nga Rezerva Strategjike e Naftës nuk mund të përbëjnë diferencën. Sigurisht që ka mosmarrëveshje dhe qëndrime të kundërta. Ekipi i mallrave të Citi shkroi javën e kaluar se po bëhet “e mundshme” që çmimet e naftës tashmë kanë arritur kulmin ose së shpejti mund të konsolidohen pranë një maje. Por kjo do të kërkonte de-përshkallëzimin e pushtimit rus të Ukrainës. Inventarët në SHBA janë në ose afër niveleve të ulëta, por Citi thotë se rritja e aksioneve është në rrugë e sipër në tremujorin e dytë.Advertisements

Për Nicholas Colas, bashkëthemelues i DataTrek Research, kjo është një kohë e mirë për të parë vlerën e stoqeve të energjisë në një portofol të larmishëm dhe si të mendohet për rrezikun e çmimeve të naftës që shkaktojnë një recesion.

KUR ÇMIMI I NAFTËS SINJALIZON NJË RECESION DHE SA AFËR JEMI ME TË

Si një analist që mbulon sektorin e automjeteve më herët në karrierën e tij, Colas kujton kuvertën e prezantimit të përdorur nga ekonomistët e punësuar nga prodhuesit e automjeteve “Big Three” tre dekada më parë, të cilat ata i kishin përdorur që nga goditjet e naftës të viteve 1970. “Rregulli i përgjithshëm që mësova nga ekonomia e industrisë së automobilave në vitet 1990 është se nëse çmimet e naftës rriten 100% në një periudhë njëvjeçare, prisni një recesion”, thotë ai. Një vit më parë, nafta e papërpunuar ishte 63,81 dollarë (4 mars 2021) për fuçi. Dyfishoni atë dhe ky është çmimi i goditjes për një recesion. Nafta bruto aktualisht është në 115 dollarë. “Ne jemi afër dhe po arrijmë atje shpejt”, tha Colas.

“Ne jemi në pikën tani ku çmimet në pompë janë më të larta gjatë rrugës për në shtëpi nga puna sesa gjatë rrugës për të hyrë”, shkroi Bespoke. Por Colas shtoi se çmimet e naftës do të duhet të jenë me këmbëngulje mbi atë dyfishim, duke qëndruar në 130 dollarë në vend që thjesht të rriten dhe të tërhiqen shpejt, për t’u shqetësuar. “Një ose dy ditë është në rregull, por disa javë jo”, tha ai. Një paralajmërim i madh: provat nuk janë të thella. “Recesionet nuk ndodhin aq shpesh, kështu që ne po flasim për tre periudha që nga viti 1990”, tha Colas. Analiza të tjera të tregut argumentojnë se këto nuk janë vitet 1970 dhe nafta përfaqëson një pjesë shumë më të vogël të PBB-së dhe konsumit ekonomik sesa atëherë. Një analizë e JPMorgan nga vjeshta e kaluar tregoi se tregjet e aksioneve do të qëndronin në një mjedis edhe me çmime të naftës deri në 130 deri në 150 dollarë.StrugaLajm

KËRKESA E KONSUMATORIT, PËRDORIMI I GAZIT DHE EKONOMIA

Megjithatë, nën të gjitha, çmimet e naftës nxisin çmimet e gazit dhe konsumatori është 70% e ekonomisë së SHBA. “Kur merr kaq shumë para nga xhepi i tyre, ato duhet të vijnë nga diku tjetër”, tha Colas. Rritja e çmimeve të naftës dhe benzinës vjen pikërisht pasi udhëtimi në punë po kthehet sërish në normalitet, me më shumë kompani që thërrasin punëtorët në të gjithë vendin, ndërsa vala omicron e Covid-it ka rënë. Zënia e zyrave është aktualisht në 35%-37%, dhe do të ketë shumë më tepër udhëtime dhe kilometra të kaluara me 65% të punëtorëve aktualisht në shtëpi për të paktën një pjesë të javës që kanë nevojë për të udhëtuar brenda, gjë që do të rris presion mbi çmimet e gazit. Përdorimi i gazit në SHBA është rritur në mënyrë të qëndrueshme, afër 8.7 milionë fuçi dhe është rritur me shpejtësi.

Kthimi në zyra nuk është domosdoshmërisht një gjë e keqe për ekonominë, pasi rritja urbane mbështetet në të, por në të njëjtën kohë, Colas thotë se një mjedis më i gjerë ekonomik me çmimet e naftës vazhdimisht mbi një rritje vjetore 100% ka të ngjarë të tejkalojë ato përfitime ndaj PBB-së: A mund të rritemi nëse çmimet e naftës qëndrojnë këtu në 100%? Historia e fundit thotë jo”. Ai tha se ka prova nga periudhat e fundit kur rritja e çmimeve të naftës nuk parashikonte dënim për ekonominë, por kishte një ndryshim thelbësor midis atyre periudhave dhe sot.

Periudhat e mëparshme që ishin afër niveleve nxitëse të recesionit, por kur nuk ndodhi tkurrje ekonomike, përfshijnë 1987 (+85%) dhe 2011 (81%). “Çështja këtu është se çmimet e naftës mund të jenë rritur shpejt, por ato nuk ishin afër niveleve jashtëzakonisht të larta në krahasim me të kaluarën e afërt. Konsumatorët, me fjalë të tjera, tashmë kishin buxhetuar mendërisht për ato nivele dhe megjithëse ishin sigurisht të padëshiruar, ata nuk ishin një surprizë e plotë, “shkroi Colas në një shënim të fundit drejtuar klientëve. “Në vitin 1987 kemi pasur një rritje të madhe në përqindje, por jo në baza absolute krahasuar me vitet e mëparshme. Nga 2011 – 2014, përqindja e ndryshimit nga fundi 2009 – 2010 arriti në 80 për qind, por në një bazë absolute WTI ishte në përputhje me të kaluarën e menjëhershme para krizës.StrugaLajm

HISTORIA S&P 500 E KOMPANIVE TË NAFTËS

Dekada e fundit nuk ka qenë e sjellshme me sektorin e energjisë të S&P 500 dhe shumica e investitorëve janë stoqe energjie nën peshë. Deri më tani, sektori i energjisë është 3.8% e tregut të aksioneve në SHBA. Edhe pse stoqet e energjisë janë rritur që nga niveli i ulët i pandemisë në mars 2020, profili i tyre i përgjithshëm i tregut nuk është rritur. Konsideroni se Apple (7%), Microsoft (6%) dhe Alphabet (4.2%) kanë secila peshë më të madhe në tregun e aksioneve në SHBA sesa i gjithë sektori i energjisë. Më tej, energjia ishte 29% e S&P 500 në dhjetor 1980 pas një dekade goditjesh të naftës dhe rritjeve të mëdha të çmimit të gazit. Kjo ishte, pak a shumë, ajo që teknologjia përfaqëson sot në tregun e aksioneve të SHBA. Energjia është një nënpeshë themelore, dhe arsyeja për këtë ka qenë e kuptueshme: energjia ka qenë sektori me performancën më të keqe ose me performancën e dytë më të keqe në shtatë nga 10 vitet e fundit.

Megjithatë, Berkshire Hathaway e Warren Buffett kohët e fundit dyfishoi investimin e saj në Chevron dhe javën e kaluar zbuloi një aksion prej 5 miliardë dollarësh në Occidental Petroleum.

Është e mundur që edhe nëse çmimet e naftës janë një shkak i mundshëm i një recesioni tani, stoqet e energjisë të përfaqësuara nga ETF-të e sektorit si XLE janë ende të blera. Kjo nuk do të thotë që rezervat e energjisë do të shmangnin dhimbjen e një recesioni. Stoqet në këtë sektor mund të mos jenë as pozitivë, por mund të jenë akoma më të mirë se sektorët e tjerë. “Të gjitha korrelacionet shkojnë në një nëse VIX është në 50”, tha Colas, duke iu referuar një mase të paqëndrueshmërisë së tregut që do të sinjalizonte një përplasje. Por ai vuri në dukje se tregu i aksioneve, deri më tani, nuk dëshiron të rrëzohet bazuar në rikthimin e tij nga kulmet në VIX në vitet ’30 deri në javën e kaluar. Dhe ngjarjet aktuale gjeopolitike dhe çekuilibri i përgjithshëm i ofertë-kërkesës në tregun e papërpunuar sugjerojnë se çmimet aktuale të naftës janë të qëndrueshme. Kombinuar me peshën e zvogëluar të sektorit të energjisë në S&P 500, vlerësimi i sektorit në tërësi, “është thjesht qesharak”, tha Colas.

PSE NUK ËSHTË KOHA PËR REZERVA TË SHKURTRA TË ENERGJISË

Këto nuk janë vitet 1970 dhe energjia nuk po kthehet në atë rëndësi në treg në bazë sektori relativ, por deri në vitin 2017, kur ekspertët e tregut po flisnin për kompanitë e naftës si të vlerësuara “terminalisht”, sektori ishte ende i përfunduar. Blerja e kufirit në vitin 2020, kur sektori ra në 2% të indeksit, ishte e mençur, por Colas thotë se 3.8% nuk ​​është numri që thotë se është koha për të shitur. “Nuk e di numrin e duhur, por e di që edhe në vitin 2019 ishte 5% e indeksit”. Për Colas, llogaritja e stoqeve të energjisë si ende të nënvlerësuara është e thjeshtë: Në vitin 2011, sektori i energjisë që peshonte në S&P 500 ishte pothuajse trefishi i përfaqësimit aktual të indeksit, deri në 11.3%, dhe kur energjia ishte me çmime të ngjashme. “Çfarë ju duhet tjetër?”, tha ai.

Investitorët duhet të jenë shumë të fokusuar në mbrojtjen e rrezikut në tregun e aksioneve tani, dhe ndoshta vetëm në SHBA me stoqe energjetike. Në Evropë, stoqet e energjisë u goditën rëndë javën e kaluar, gjë që tregon se rasti i energjisë në SHBA nuk ka të bëjë vetëm me çmimet e naftës. “Aksionet evropiane sapo po shkatërrohen. Ne nuk ndajmë një masë tokësore me Rusinë”, tha Colas. E gjithë kjo e bën Colas të arrijë në përfundimin se për investitorët që shikojnë tregun e aksioneve në këtë mjedis, “nëse doni të fitoni, është energji”.

Një përditësim i fundit nga “S&P Global Market Intelligence” tregoi se “pantallonat e shkurtra” të energjisë kanë arritur nivelin më të lartë që nga viti 2020, por detajet tregojnë se ndërsa ka disa baste të mëdha kundër shpuesve të stilit “mace të egër”, këto baste të shkurtra kanë më shumë gjasa të jenë në të tjera pikat e energjisë, duke përfshirë pikat e energjisë së rinovueshme si karikimi i EV, si dhe në sektorin e qymyrit, në vend të prodhuesve më të mëdhenj të naftës dhe gazit. Kompanitë më të mëdha të naftës në SHBA, në fakt, kishin më pak interes të shkurtër se S&P 500 në tërësi. “Gabimi më i madh fillestar që mund të bëjë një analist është të përpiqet të shkurtojë një nivel të ri”, tha Colas. “Asnjëherë mos shkurtoni një nivel të ri”. “130 dollarë është maksimumi për naftën”, tha ai. “Ne shpesh nuk shohim më shumë se 100% kthim. Por stoqet e naftës janë kaq të lira dhe pagues të mirë dividentësh”.

In : Aktuale

Loading...
loading...