Ndarja e Aleancës është vulosur, gjykata do të vendosë për vulën

Dy liderët i referohen statutit të partisë, vendimeve të Kuvendit Qendror dhe kongreseve, secili prej tyre pretendon se argumentet dhe provat e tij janë të vlefshme, ndaj beteja për të provuar se e kujt është partia – dhe e kujt do të jetë – kalon në Gjykatën Administrative dhe në Regjistrin Qendror, shkruan PRESSonline.al

Pasi Aleanca për Shqiptarët mori dy liderë, Arben Taravari dhe veteranin Zijadin Sela, beteja për të provuar se e kujt është partia – dhe e kujt do të jetë – kaloi në Gjykatën Administrative dhe në Regjistrin Qendror. Pas dy kongreseve të jashtëzakonshme të partisë, mbështetësit e Selës do t’i dërgojnë në Regjistrin Qendror materialet nga kongresi që Sela të regjistrohet si kreu i ri i Aleancës. Nga ana tjetër, mbështetësit e Taravarit do t’i dorëzojnë materialet nga Kuvendi Qendror në gjykatë dhe do të vërtetojnë me deklarata të noterizuara se kongresi i tyre është legjitim, dhe delegatët e kongresit të Selës kanë qenë me dokumente të falsifikuara.

Ky divorc (i pritshëm) vjen pasi Taravari, si president aktual, dhe Sela, si paraardhësi i tij, ndanë partinë dhe u ndanë rreth pyetjes nëse Aleanca duhet të marrë pjesë në zgjedhjet e ardhshme presidenciale dhe parlamentare – në mënyrë të pavarur apo në koalicion me partitë opozitare të shqiptarëve. Të dy anëtarët e partisë pretendojnë legjitimitetin e Aleancës, ndaj tashmë mosmarrëveshja ka mbërritur në gjykatë, informon PRESSonline.al

Nga kampi i Selës informojnë se gjëja e parë pas kongresit është dërgimi i materialeve dhe regjistrimi i Selës si kryetar i partisë dhe do të bëjnë edhe padi për falsifikimin e kongresit të Taravarit.

Pas shkarkimit të Taravarit si kryetar i Aleancës dhe përzgjedhjes së Selës si kandidat i vetëm për kryesinë e partisë, Sela deklaroi se kishte mbështetjen e 591 delegatëve nga gjithsej 837. Sela nuk ka dyshim se ai është kryetar i Aleancës, pasi kryetari i parties zgjidhet siç thuhet në statutin e partisë. Ai akuzoi Taravarin për një sërë shkeljesh, duke filluar nga kodi i etikës së partisë dhe duke përfunduar me statutin.

“Unë jam kryetar i Aleancës, jam themelues i këtij subjekti politik, së bashku me aktivistët dhe anëtarët e partisë dhe nuk e di se kush ka të drejtë morale ta kundërshtojë këtë, ndërsa në kuptimin juridik gjykatat do të vendosin”, tha Sela, përcjell PRESSonline.al

Ai tha se nuk ka shkarkuar askënd, por ishte vetëm njëri nga ata që votuan dhe se kryetari ligjor është ai që zgjidhet aty ku jep përgjegjësi kryetari i parties edhe kushdo tjetër i zgjedhur nga zyrtarët e Aleancës për shqiptarët.StrugaLajm

“Javën e kaluar kishim një Kuvend Qendror ku kryetari i partisë vendosi të mos vinte dhe të ikte nga përgjegjësia. Kuvendi Qendror është autoriteti që vendos dhe merr iniciativën për mbajtjen e këtij kongresi të katërt të jashtëzakonshëm. Jemi këtu për të respektuar atë që është shkruar në Statutin e Partisë dhe kongresi vendosi me 591 vota që ta shkarkojë zotin Taravari nga posti i kryetarit të partisë”, ka thënë Sela dhe i ka bërë thirrje Taravarit që ta respektojë vendimin e kongresit, përcjell PRESSonline.al

Krahu Taravari thotë se do të dorëzojë në gjykatë deklaratat e noterizuara të anëtarëve të Kuvendit Qendror si konfirmim se ata nuk kanë qenë në mbledhjen e thirrur nga Sela. Sipas përkrahësve të Taravarit, në Kuvendin Qendror ka pasur persona të cilët nuk janë anëtarë të këtij organi partiak dhe me nënshkrime të falsifikuara janë paraqitur si pjesë e Kuvendit. Me këtë ata thonë se do të vërtetojnë në gjykatë se Kuvendi në të cilin po thirret Sela nuk ka pasur dy të tretat për të caktuar kongresin dhe shkarkimin e Taravarit. Sipas statutit, kongres mund të thirret nga kryetari i partisë dhe shumica e dy të tretave të Kuvendit. Krahu i Taravari shpall kallëzim penal ndaj këtyre personave dhe do të kërkojë që Sela t’i kthejë vulën e partisë. Përndryshe, ata do të përpiqen ta kalojnë atë përmes gjykatave ose do të kërkojnë anulimin e Kuvendit. Nëse Sela dhe mbështetësit e tij nuk largohen nga Aleanca dhe nëse vazhdojnë të “abuzojnë” me web faqen e partisë, do të bëjnë padi.

Komisioni Statutar nga kampi i Taravari thotë se kongresi i Selës është i paligjshëm dhe cenon rëndë Statutin e Partisë, sepse punimet e kongresit të jashtëzakonshëm në të cilin vendoset shkarkimi i kryetarit të partisë udhëhiqen nga Komisioni. Të katër anëtarët thonë se kanë marrë pjesë në kongresin legjitim të Aleancës për Shqiptarët më 16 shkurt nën udhëheqjen e Taravarit. Të premten, po ashtu në një kongres të jashtëzakonshëm ku morën pjesë 421 delegatë, krahu i Taravarit shkarkoi Zijadin Selën si kryetar të Kuvendit Qendror dhe rizgjodhi Taravarin në krye të Aleancës për Shqiptarët.

Ndarja në parti nisi pasi Taravari deklaroi se do të mbështeste opozitën shqiptare në zgjedhje dhe Sela mbeti në qëndrimin e një paraqitje të pavarur në zgjedhje. Më pas Taravari u bë kandidat presidencial i opozitës shqiptare dhe së bashku me Izet Mexhitin, Bilall Kasamin, Afrim Gashin dhe Bekim Qokun nga “Vetëvendosje” e kryeministrit të Kosovës, Albin Kurti zyrtarizuan koalicionin parazgjedhor “VLEN”.

In : Aktuale

Loading...
loading...