Nga java tjetër teste të shpejta për KOVID-19, vetëm 16 euro

Qendra Shëndetësore Shkup është organizata e parë shëndetësore që do të fillojë me përpunimin e testeve të shpejta. Këto janë teste cilësore nga kompania Abbott që japin 99.6 për qind saktësi të rezultatit, kumtoi sonte dr. Viktor Isijanovski, drejtor i Qendrës Shëndetësore Shkup dhe anëtar i Komisionit për Sëmundjet Infektive.

Sipas tij, duke filluar nga java tjetër, nga e hëna, qytetarët do të mund të caktojnë termin dhe të bëjnë teste të shpejta përmes numrit të dhënë të telefonit në media.

“Si teste, procedura zgjat 15 deri në 20 minuta dhe do të zgjasë rreth gjysmë ore në fillim, por pasi ekipet do të adaptohen, atë periudhë kohore do të përpiqemi ta zvogëlojmë në 20 minuta”, tha dr. Isijanovski në Tema e ditës në Sitel.

Lidhur me procedurën për shtupat me këto teste, ai shpjegoi se shtupa merret në mënyrë nazofaringeale, pastaj vendoset në një epruvetë në të cilin ka lëng, duhen 15 deri në 20 minuta, hidhet në një pllakë, ku rezultati merret menjëherë.

Nëse personi është pozitiv, shtoi ai, ai do të njoftohet menjëherë gjatë ditës nga Instituti i Shëndetit Publik, i cili do të procedojë me një sondazh epidemiologjik për personin që do të vendoset në izolim.

“Nëse testi është negativ dhe nuk ka simptoma, nuk ka nevojë për test PCR, megjithatë nëse është e nevojshme dhe testi është negativ, ndërsa personi ka simptoma të KOVID, atëherë është e nevojshme të bëhet testi PCR”, tha Isijanovski, duke shtuar se testet do të kushtojnë 1000 denarë.

Loading...
loading...Loading…


loading…