Pacienti i parë që mori një vaksinë kundër kancerit është shëruar me sukses

Pas dekadash progresi të vogël në trajtimin e kancerit, shkencëtarët thonë se kërkimi ka arritur një pikë kthese, me shumë që parashikojnë se hapi tjetër përpara në trajtimin e kancerit do të jetë një vaksinë brenda 5 viteve.

Domethënë, nuk bëhet fjalë për vaksina të vendosura, përkatësisht tradicionale që parandalojnë sëmundjet, por për vaksina për reduktimin e tumoreve dhe parandalimin e rikthimit të kancerit. Objektivat e këtyre trajtimeve eksperimentale përfshijnë kancerin e gjirit dhe mushkërive, dhe rezultate pozitive janë parë këtë vit në trajtimin e melanomës vdekjeprurëse të kancerit të lëkurës dhe kancerit të pankreasit.

Vaksinat kundër kancerit, si imunoterapitë e tjera, nxisin sistemin imunitar për të gjetur dhe vrarë qelizat e kancerit. Dhe disa të reja përdorin mRNA, e cila u zhvillua për kancerin, por u përdor për herë të parë për vaksinat kundër COVID-19.

“Që një vaksinë të funksionojë, ajo duhet të mësojë qelizat T të sistemit imunitar të njohin kancerin si të rrezikshëm,” thotë Dr. Nora Disis nga Instituti i Vaksinave të Kancerit në UW Medicine në Seattle. “Pasi të trajnohen, qelizat T mund të udhëtojnë kudo në trup për të zbuluar rrezikun”.

Përparimet në trajtimin e vaksinave kanë qenë sfiduese që nga fillimi i tyre. Ilaçi i parë, Provenge, u miratua në SHBA në vitin 2010 për trajtimin e kancerit të prostatës që është përhapur në organe të tjera. Në një fazë të tillë të sëmundjes, është e nevojshme të përpunohen vetë qelizat imune të pacientit në laborator dhe më pas t’i kthehen ato. Ekzistojnë gjithashtu vaksina për trajtimin e kancerit të hershëm të fshikëzës dhe melanomës së avancuar.

Disa nga kërkimet e para për kancerin u ndalën sepse kanceri si sëmundje mposhti sistemin imunitar të pacientëve dhe si i tillë nuk lejonte asnjë lloj shërimi.StrugaLajm

Megjithatë, hulumtimi dhe puna e vaksinave tani është fokusuar tek pacientët në fazat e hershme të sëmundjes, pasi vaksinat deri më tani janë treguar se nuk funksionojnë te pacientët që janë në një fazë të avancuar.

Një nga të parët që mori një vaksinë kundër kancerit ovarian në një studim të sigurisë 11 vjet më parë ishte Jamie Kreis Mercer. E diagnostikuar me kancer të avancuar të vezoreve kur ishte 34 vjeç, Kreis mendoi se do të vdiste e re dhe bëri një testament në të cilin ia la gjerdanin e saj të preferuar shoqes së saj më të mirë. Tashmë ajo është 50 vjeç dhe deri më tani nuk ka asnjë shenjë se kanceri i saj po kthehet.

Ajo nuk e di me siguri nëse vaksina e ka ndihmuar, por me krenari thotë “Unë jam ende këtu”, transmeton AFP.
Loading…


loading…