Pas pushimeve, ja çfarë duhet të dini nëse ktheheni në Gjermani

Është bërë e ditur se banorët që kthehen në Gjermani nga zonat e rrezikut me koronavirus do të duhet të testohen për virusin sipas planeve të reja që po hartohen, transmeton albinfo.ch.

Cila është e reja e fundit?

Së fundmi, ministri i Shëndetësisë, Jens Spahn, njoftoi të hënën se në të ardhmen njerëzit që vijnë në Gjermani nga zonat e rrezikut do të duhet t’i nënshtrohen një testi të detyrueshëm të koronavirusit. Gjermania tashmë ka prezantuar testimin për të gjithë udhëtarët që kthehen, por kjo është hera e parë që testet do të jenë të detyrueshme për njerëzit që vijnë nga zona me shkallë të lartë infeksioni dhe testet do të jenë falas.

Pse po ndodh kjo?

Duhet theksuar se autoritetet shqetësohen gjithnjë e më shumë për banorët gjermanë që sjellin virusin përsëri në vend pas udhëtimit.

Miliona qytetarë gjermanë po udhëtojnë përsëri brenda dhe jashtë vendit pasi kufizimet e udhëtimit koronavirus filluan të hiqen në qershor.

Qëllimi i masave të reja është parandalimi i rikthimit të një vale të re koronavirusi në vend.

Rastet e njerëzve që sillnin virusin në Gjermani tashmë janë zbuluar në javët e kaluara kur filloi sez0ni i udhëtimit veror.

Ndërkohë, pati edhe raporte të martën për një çift që pasi ishin kthyer nga Britania e Madhe në Berlin, kishin rezultuar me Covid-19.

Në fillim të pandemisë, banorët që ktheheshin nga pushimet në pikat e nxehta të koronavirusit, si ato në Austri dhe Itali, kontribuan në përhapjen e virusit në gjithë Gjermaninë.

A do të testohen të gjithë që vijnë në Gjermani?

Jo. Autoritetet thonë se vetëm njerëzit që vijnë nga zona me shkallë të lartë të infeksionit do të përballen me një test të detyrueshëm. Ata që kthehen nga vendet që nuk konsiderohen zona të rrezikut do të kenë mundësinë të zgjedhin.

Spahn të hënën pas një takimi me ministrat e shëndetësisë nga 16 shtetet federale të Gjermanisë, shpalosi planet për parandalimin e COVID 19.StrugaLajm

Baza ligjore e rregullës së testimit vjen nga Ligji për Mbrojtjen kundër infeksionit. I referohet një situate epidemike me rëndësi kombëtare, të cilën Bundestag e kishte përcaktuar për krizën e koronavirusit. Do të thotë që Ministria e Shëndetësisë mund të urdhërojë njerëzit që hyjnë në Gjermani dhe të cilët mund të ishin të ekspozuar ndaj një rreziku të rritur të infeksionit që t’i nënshtrohen një ekzaminimi mjekësor.

Ku ekziston aktualisht një paralajmërim udhëtimi?

Për shumicën e vendeve evropiane, ajo u hoq në 15 qershor dhe u zëvendësua nga paralajmërimet individuale të udhëtimit dhe të sigurisë për vendet specifike.

Së bashku me Institutin Robert Koch (RKI), qeveria federale përcakton një listë që tregon vendet që konsiderohen si zona rreziku.

Kriteret qendrore janë shtetet ose rajonet që kanë regjistruar më shumë se 50 raste të reja për 100,000 banorë në shtatë ditët e fundit.

Që nga fundjava, testet vullnetare për të kthyerit nga zonat e rrezikut kanë qenë të mundshme në disa aeroporte gjermane.

Masat e reja do të shohin objektet e provës të instaluara në aeroportet në të gjithë vendin në mënyrë që ata që kthehen nga zonat e rrezikut të mund të testohen direkt pas mbërritjes.

Ata që rezultojnë pozitivisht pas mbërritjes, do të detyrohen të karantinohenë në shtëpi për 14 ditë.

Ministri i shëndetësisë në Berlin, Dilek Kalayci tha se ministrat e shtetit të Shëndetësisë të Gjermanisë kishin vendosur gjithashtu të rivendosin kartat e daljes me të dhënat e fluturimit të udhëtarëve.

Pavarësisht nga masat e planifikuara, ekziston ende rreziku i më shumë shpërthimeve koronavirus që rrjedhin nga udhëtimet për pushime, paralajmëroi Ministri federal i Shëndetësisë, Spahn.

“Ne duhet të vazhdojmë të kujdesemi për njëri-tjetrin”, tha ai.

In : Aktuale

Loading...
loading...