Patenta e shoferit në Zvicër më e shtrenjta në botë

Tarifat për kurset e ndryshme ndryshojnë nga kantoni në kanton, por, si mesatare mund të merret një kosto prej rreth 3400 deri në 3800 franga

Është shumë shtrenjtë për t’u pajisur me patentë shoferi në Zvicër. Llogaritni për një kosto prej 3800 frangash, gjë që e bën ndoshta patentë shoferin më të shtrenjtë në botë. Para se të lejoheni të uleni për herë të parë para timonit të një veture duhet të kryhen formalitete më të ndryshme. Para së gjithash, shoferi i ardhshëm duhet të ketë një kontroll të pamurit në një ordinancë optike për të përcaktuar nëse të pamurit nuk është shumë i ulët për të qenë në gjendje për të vozitur. Përveç kësaj, duhen 10 orë për kursin e Ndihmës së Parë (Nothilfekurs), shkruan albinfo.ch.

Pastaj ekziston vetëm një pengesë në mes të shoferit dhe patentës: testi i teorisë (sinjalet, rregullat paraprake, etj.) E të gjitha këto kalohen në autoritetin e trafikut kantonal rrugor (Strassenverkehrsamt). Një patentë shoferi është i vlefshëm për dy vjet. Kjo do të thotë që një nxënës (të paktën 18 vjeç) lejohet të drejtojë një makinë në rrugë, por vetëm të shoqërohet nga një person mbi 23 vjeç dhe tashmë në posedim të patentës për të paktën tre vjet. Në rastin normal, këta janë të njohurit, shpesh anëtarë të familjes. Është e vërtetë se ligji nuk përcakton një numër minimal të orëve të vozitjes me një instruktor për të qenë në gjendje për të marrë testin e vozitjes (kjo është e ndryshme për motoçikleta). Megjithatë, në praktikë, shumica e shoferëve të ardhshëm kalojnë disa orë me një shofer për të marrë një bazë të mirë të vozitjes. Një studim në mes të 570 nxënësve në vitin 2015 zbuloi se një mesatare prej 29 orësh për gratë dhe 20 orë për meshkujt. Nxënësit mund të marrin pjesë në një test praktik në autoritetet e trafikut të kantonit të tyre, sapo të ndjehen të gatshëm që të dalin në rrugë. Megjithatë, BFU këshillon 3.000 km praktikë të drejtimit të automjetit para testit të vozitjes. Kjo është rreth 100 orë në rrugë, përcjell albinfo.ch

Gjatë tre viteve shoferët e rinj duhet të shmangin çdo sjellje të pahijshme apo të konsumit të alkoolit, rrezikun që periudha mbikëqyrjes të zgjatet me një vit. Pas përfundimit të kësaj periudhe provuese dhe një trajnimi shtesë dy ditor teorik, do të lejohen me një patentë shoferi të pakufizuar. Për shkak se tarifat për kurset e ndryshme ndryshojnë nga kantoni në kanton, nuk është e mundur të përcaktohet një çmim fiks për marrjen e patentës në Zvicër. Shumica e vlerësimeve, megjithatë vijnë me një kosto prej rreth 3400 deri në 3800 franga, duke supozuar se dikush ka nevojë për 25 orë vozitje praktike. Në një krahasim ndërkombëtar, Radio dhe Televizioni i Zvicrës RTS erdhi në përfundim vitin e kaluar se leja e vozitjes zvicerane është më e shtrenjta në botë. Vendi më i shtrenjtë pas Zvicrës është Japonia, me kosto me rreth 3000 franga. Kostoja e lartë dhe procesi i ndërlikuar mund të shpjegojë pjesërisht se pse burrat janë më pak të interesuar për një patentë shoferi.StrugaLajm

 

In : Aktuale, Rajoni

Loading...
loading...