Përmbaruesit për një vit kanë fituar 10 milion euro

Përmbaruesit në vitin 2019 mblodhën mbi 123 milion euro nga qytetarët, kompanitë dhe shteti dhe fituan pothuajse 9.9 milion euro. Dhe për 14 vjet të funksionimit të tyre, ata kanë grumbulluar gjithsej 1 miliard e 365 milion euro, përcjell FLAKA.

Raporti mbi punën e përmbaruesve në vitin 2019 – viti në të cilin ata mbyllën zyrat e tyre dhe protestuan për herë të parë, tregon se frika e tyre se mbledhja dhe të ardhurat do të bien në mënyrë drastike nuk u materializuan. Ata nuk janë shumë të ndryshëm nga vitet e mëparshme. Sidoqoftë, për ata, viti 2019 nuk ishte aq i mirë. Ka pasur një rënie jo vetëm në mbledhjen, por edhe në punonjësit e zyrave e përmbarimit.

“Në vitin 2019 është shënuar rënie e mjeteve të përgjithshme të paguara dhe ulje e shkallës të efikasitetit, edhe pse ka rritje në nurmin e lëndëve të parnuara”, thonë nga oda e përmbaruesve.

Të dhënat tregojnë se viti 2017 ishte një rekord me 166 milion euro të mbledhura. Në vitet e tjera, mbledhja varion nga 107 deri në 127 milion euro. Fitimet variojnë nga rreth 10 deri në 11 milion euro.

Raporti për vitin 2019 u publikua së fundmi, dhe të dhënat se sa ata kanë tubuar vitin e kaluar ende mungojnë. Por përmbaruesit thonë se pandemia dhe ndërprerja e ekzekutimeve kanë ndikuar në mënyrë drastike në punën e tyre.

Në vitin 2019, shumica e parave u mblodhën nga huamarrësit – kompani – pothuajse 68 milion euro. 35 milion euro u mblodhën nga qytetarët, dhe 22 milion nga shteti si debitor. Dhe shumica e fondeve u mblodhën në favor të kompanive – pothuajse 100 milion euro.

62 milion euro ose gjysma e fondeve totale të mbledhura janë në zonën e Shkupit, dhe mbledhja më e ulët është në Prilep dhe Krushevë.

Kishte gjithashtu 207 ankesa nga palët në lidhje me punën e autorëve të krimit. Dhe pesë kërkesa për heqjen e një përmbaruesi, të cilat nuk u pranuan. Dhe dy përmbarues përfunduan me kusht, sepse nuk paguanin gjobën nga Komisioni Disiplinor i Dhomës.

Ndryshe, vitin e kaluar zgjedhjet ndaluan miratimin e tarifës së re nga Ministria e Drejtësisë, e cila supozohej të ulte shpërblimet për përmbarim. Por Dhoma thotë – për momentin nuk ka negociata për uljen e tarifës.

Loading...
loading...Loading…


loading…