Qeveria manipulon – Nuk i kemi çmimet më të lira të derivateve, por pagën më të dobët mesatare

Kryeministri Kovaçevski dhe shumica e ministrave, madje edhe Bujar Osmani, trumbetuan këto ditë se Maqedonia e Veriut ka çmimet më të lira të derivateve në rajon. Ky është një manipulim skandaloz dhe nuk përkon aspak me realitetin që përjetojnë qytetarët dhe amvisëritë.Për të konstatuar nëse çmimet e derivateve janë të lira ose jo, ato duhet krahasuar me pagën mesatare të një vendi. Maqedonia e Veriut ka çmim më të lirë për disa cent krahasuar me vendet e rajonit, por ka pagën më të ulët që arrin deri në dyfish. Sa për krahasim, paga mesatare neto në Maqedoninë e Veriut është 486 euro, ndërsa në Bosnje 515 euro, në Mal të Zi 527 euro, në Sërbi 634 euro dhe në Kroaci dyfish më e lartë, apo 962 euro. Sipas këtyre të dhënave zyrtare rrezulton se çmimi i derivateve dallon nga 5 deri më së shumti në 15%, apo për disa cent, ndërsa paga mesatare nga 30% deri në 100% apo për qindra euro dallim.Për ta patur më të qartë vlerën e çmimit të derivateve dhe pagës mesatare kujtojmë se në Maqedoninë e Veriut me një pagë mesatare neto mund të blihen 342 litra dizel, ndërsa në Bullgari 456 litra, në Sërbi 409 litra, në Greqi 655 litra dhe në Kroaci 656 litra dizel.Aleanca për Shqiptarët fton Qeverinë edhe një herë që urgjentisht të ulë akcizën dhe TVSH-në për derivatet dhe ti jep fund plaçkitjes së qytetarëve në kohë krize.***Владата манипулира – Немаме најниски цени на горива, но најслаба просечна платаПремиерот Ковачевски и повеќето министри, па дури и Бујар Османи, деновиве трубеа дека Северна Македонија има најевтини цени на горивата во регионот. Ова е скандалозна манипулација и воопшто не кореспондира со реалноста што ја доживуваат граѓаните и домаќинствата.За да се утврди дали цените на горивата се евтини или не, тие треба да се споредат со просечната нето плата на една земја. Северна Македонија има поевтина цена за центи во споредба со земјите во регионот, но има помала плата која дистигнува до двојно. За споредба, просечната нето плата во Северна Македонија е 486 евра, додека во Босна 515 евра, во Црна Гора 527 евра, во Србија 634 евра и во Хрватска двојно повисока или 962 евра. Според овие официјални податоци, цената на горивото варира од 5 до најмногу 15 отсто или неколку центи, додека просечната плата варира од 30 отсто до 100 отсто или стотици евра.За да имаме појасна вредност на цената на горивата и просечната плата, потсетуваме дека во Северна Македонија со просечна нето плата може да се купуват 342 литри дизел, додека во Бугарија 456 литри, во Србија 409 литри, во Грција 655 литри и во Хрватска 656 литри дизел.Алијансата за Албанците ја повикува Владата уште еднаш итно да ги намали акцизата и ДДВ-то за горивото и да стави крај на грабежот на граѓаните во услови на криза.–ALEANCA PËR SHQIPTARËT | АЛИЈАНСА ЗА АЛБАНЦИТЕ | THE ALLIANCE FOR ALBANIANSStrugaLajm

In : Aktuale

Loading...
loading...