Qeveria paralajmëroi masa kundër të nxehtit afrikan

Qeveria e Republikës së Maqedonisë së Veriut do të mbaj një seancë të jashtëzakonshme, të udhëhequr nga Ministria e Shëndetësisë, për të adresuar një valë të nxehtit të paralajmëruar që pritet të godasë vendin në datat 11 dhe 12 Qershor 2024. Kjo seancë erdhi si rezultat i informacioneve të marra nga Instituti i Shëndetit Publik dhe alarmeve të motit të Institutit për Çështje Hidrometeorologjike, të cilat parashikojnë një rritje të ndjeshme të temperaturave në disa qytete të vendit.

Zonat specifikisht të prekura nga kjo valë të nxehtit janë Gjevgjeli, Bogdancë, Vallandovë dhe Dojran, ku temperaturat do të arrijnë në nivele të larta në fazën e portokalltë. Për këto rajone, qeveria ka miratuar një sërë rekomandimesh për të minimizuar rrezikun ndaj shëndetit të popullatës:

Lirim nga Detyrimet e Punës: Grupet më të rrezikuara, përfshirë gratë shtatzëna dhe personat mbi 60 vjet, do të lirohen nga detyrimet e punës për të shmangur ekspozimin e tepruar ndaj nxehtit.

Masa në Institucionet e Kujdesit për Fëmijët: Në kopshte nuk do të praktikohet aktiviteti fizik dhe fëmijët nuk do të nxirren jashtë në intervalin kohor prej 11:00 deri në 17:00 për të mbrojtur ata nga rrezatimi i drejtpërdrejtë i diellit.

Ndihmë nga Autoritetet Lokale dhe Organizatat: Njësitë e vetëqeverisjes lokale së bashku me Kryqin e Kuq dhe Qendrat për Çështje Sociale do të ofrojnë ndihmë për personat e vetmuar, të moshuar, të pafuqishëm dhe të pastrehë në zonat e prekura.StrugaLajm

Rikujtime për Punëdhënësit: Punëdhënësit rikujtohen për detyrimin e respektimit të rregulloreve ligjore në fushën e sigurisë dhe shëndetit në punë, veçanërisht në proceset e prodhimit që paraqesin rrezik shtesë gjatë valës së nxehtit.

Ndërkohë, rajonet e Shkupit dhe Vardarit janë paralajmëruar gjithashtu për temperatura të larta, por ato do të preken nga vala në fazën e verdhë, ku do të zbatohen rekomandimet e përgjithshme të cilat do të njoftohen nga Ministria e Shëndetësisë.

Qeveria apelon tek të gjithë qytetarët dhe punëdhënësit që të marrin masat e nevojshme dhe të ndjekin udhëzimet për të garantuar sigurinë dhe shëndetin gjatë kësaj periudhe të temperaturave të larta.

In : Aktuale

Loading...
loading...