Raporti zyrtar mbi covid-19 sot në Maqedoni

Во последните 24 часа направени се 2.818 тестови, а регистрирани се 631 нов случаj на КОВИД-19:
• Скопје – 337
• Велес – 45
• Битола – 32
• Куманово – 30
• Кавадарци – 26
• Прилеп – 24
• Тетово и Охрид – по 18
• Струмица – 17
• Кичево – 15
• Гостивар – 8
• Неготино и Дебар – по 7
• Гевгелија, Ресен и Крива Паланка – по 6
• Штип и Делчево – по 5
• Кочани, Струга и Радовиш – по 3
• Пробиштип и Богданци – по 2
• Свети Николе, Виница, Кратово, Македоснки Брод, Македонска Каменица и Пехчево – по 1

Од вкупниот број на позитивни (631), регистрирани се 102 реинфекции.

Од вкупниот број на починати лица, кај 7 лица се регистрирани коморбидитети.

Во текот на изминатите 24 часа, регистрирани се 6 починати лица: 2 починати лица од Скопје (75г и 91г) и по едно починато лице од Куманово (81г), Кавадарци (70г), Струга (81г) и Прилеп (67г). Од пријавените лица сите се починати во болнички услови.

Согласно Регистарот на умрени лица со дијагноза КОВИД-19 од Мој Термин, дополнително се пријавени 4 починати лица од: Скопје (2), Свети Николе (1), и Радовиш (1). Починатите лица се на возраст од 74г. до 92г. Лицата за починати се пријавени во период од 15.02. до 21.02.2022. Од починатите лица, 3 се починати во домашни услови, а едно лице во болнички услови.

Регистриран сe 910 оздравени пациенти од:
• Скопје – 504
• Битола – 43
• Куманово, Кавадарци и Велес – по 37
• Прилеп – 28
• Тетово – 27
• Охрид – 21
• Струмица и Струга – по 18
• Кичево и Гевгелија – по 16
• Гостивар – 15
• Радовиш – 13
• Штип – 12
• Свети Николе – 11
• Неготино – 10
• Ресен – 8
• Валандово – 6
• Кочани и Берово – по 5
• Виница – 4
• Крива Паланка и Богданци – по 3
• Делчево, Дебар, Кратово и Демир Хисар – по 2
• Пробиштип, Крушево, Демир Капија, Пехчево и Дојран – по 1

Направени се 2.818 тестови преку:

ИЈЗ-383, ЦЈЗ Скопје-96, ЦЈЗ Битола-94, ЦЈЗ Прилеп-42, ЦЈЗ Тетово-2, ЦЈЗ Куманово-74, Клиника за инфективни болести и фебрилни состојби-0, Судска медицина-0, лабораторија болница Козле-20, УК Пулмологија со алергологија –1, ГОБ 8-ми Септември-0, Институт за микробиологија–129, Жан Митрев (Филип Втори)-56, Авицена-82, Биотек-101, Систина-52, лабораторија Лаор-61, Синлаб-15, Ремедика-15, Плодност-20, Генеа-10, Никоб Лаб-264, ВФВ Медикал-36, Ели Медика-18, Ројал Медика–6, Спектра-ММ-9, Рапид Лаб–8, Жан Митрев Струмица–4, Нова Лаб Дијагностика–4, Рамус-20StrugaLajm

ЈЗУ и ПЗУ (рапид тест) – вкупно 1.196.

Досега во земјата се направени вкупно 1.880.891 тестирања на КОВИД-19. Вкупната бројка на КОВИД-дијагностицирани лица во нашата земја од почетокот на епидемијата изнесува 295.712, бројот на оздравени пациенти е 281.582, на починати е 8.968 а бројот на активни случаи изнесува 5.162

Gjatë 24 orëve të fundit janë kryer 2818 teste dhe janë regjistruar 631 raste të reja me COVID-19.
• Shkup – 337
• Veles – 45
• Manastir – 32
• Kumanovë – 30
• Kavadar – 26
• Prilep – 24
• Tetovë dhe Ohër – nga 18
• Strumicë – 17
• Kërçovë – 15
• Gostivar – 8
• Negotinë dhe Dibër – nga 7
• Gjevgjeli, Resnje dhe Kriva Pallankë – nga 6
• Shtip dhe Dellçevë – nga 5
• Koçan, Strugë dhe Radovish – nga 3
• Probishtip dhe Bogdanci – nga 2
• Sveti Nikollë, Vinicë , Kratovë, Makedonski Brod, Makedonska Kamenica dhe Pehçevë – nga 1.StrugaLajm

Nga numri total i rasteve pozitive (631), janë regjistruar 102 riinfeksione.

Nga numri i përgjithshëm i vdekjeve, sëmundje shoqëruese janë regjistruar në 7 persona.

Gjatë 24 orëve të fundit janë regjistruar 6 humbje jete : 2 humbje jete nga Shkupi (75 dhe 91 vjeç) dhe nga një humbje jete nga Kumanova (81), Kavadari (70), Struga (81) dhe Prilepi (67). Të gjithë personat e raportuar kanë humbur jetën në spital.

Sipas Regjistrit të personave të vdekur me diagnozë COVID-19 nga Termini im, janë raportuar edhe 4 humbje jete nga: Shkupi (2), Sveti Nikolla (1) dhe Radovishi (1). Të vdekurit janë të moshës 74 deri në 92 vjeçare. Të vdekurit janë raportuar në periudhën prej datës 15.02. deri më 21.02.2022. Nga të vdekurit, 3 humbën jetën në shtëpi dhe një në spital.

910 pacientë të shëruar nga:
• Shkup – 504
• Manastir – 43
• Kumanovë, Kavadar dhe Veles – nga 37
• Prilep – 28
• Tetovë – 27
• Ohër – 21
• Strumicë dhe Strugë – nga 18
• Kërçovë dhe Gjevgjeli – nga 16
• Gostivar – 15
• Radovish – 13
• Shtip – 12
• Sveti Nikollë – 11
• Negotinë – 10
• Resnje – 8
• Valandovë – 6
• Koçan dhe Berovë – nga 5
• Vinicë – 4
• Kriva Pallankë dhe Bogdanci – nga 3
• Dellçevë, Dibër, Kratovë dhe Demir Hisar – nga 2
• Probishtip, Krushevë, Demir Kapijë , Pehçevë dhe Dojran – nga 1.

Janë kryer 2818 teste përmes:

ISHP-383, QSHP Shkup-96, QSHP Manastir-94, QSHP Prilep-42, QSHP Tetovë-2, QSHP Kumanovë-74, Klinika për Sëmundje Infektive dhe Gjendje Febrile-0, Mjekësi Ligjore-0, Spitali Laboratorik Kozle-20, UK Pulmologji me Alergologji -1, SPQ 8 Shtatori-0, Instituti i Mikrobiologjisë-129, Zhan Mitrev (Filipi i II-të) -56, Avicena -82, Biotek-101, Sistina-52, Laboratoria Laor-61, Sinlab-15, Remedika -15, Plodnost-20, Genea-10, Nikob Lab-264, VFV Medikal-36, Eli Medika-18, Royal Medika-6, Spektra-MM-9, Rapid Lab-8, Zhan Mitrev Strumicë -4, Nova Lab Diagnostika-4, Ramus-20

ISHP dhe IPSH (test i shpejtë)- gjithsej 1,196.

Deri më tani në vend janë kryer gjithsej 1.880.891 testime të COVID-19. Numri i përgjithshëm i personave të diagnostikuar me COVID-19 në vendin tonë që nga fillimi i pandemisë është 295.712, numri i të shëruarve është 281.582, numri i atyre që humbën jetën është 8.968 dhe numri i rasteve aktive është 5.162.

In : Aktuale

Loading...
loading...