Raporti zyrtar mbi situatën me covid-19 në Maqedoni

Во последните 24 часа направени се 2.790 тестови, а регистрирани се 690 нови случаи на КОВИД-19:
• Скопје – 490
• Кавадарци – 42
• Куманово – 26
• Струмица – 25
• Штип – 20
• Гостивар и Охрид – по 15
• Велес и Неготино – по 9
• Битола – 8
• Тетово – 6
• Прилеп и Гевгелија – по 4
• Кичево, Кочани и Дебар – по 3
• Струга – 2
• Радовиш, Крива Паланка , Виница, Пробиштип, Кратови и Демир Капија – по 1

Од вкупниот број на позитивни (690), регистрирани се 94 реинфекции.

Од вкупниот број на починати лица (n=21), 6 лица се целосно вакцинирани, а кај 18 лица се регистрирани коморбидитети.

Во текот на изминатите 24 часа, регистрирани се 18 починати лица: 12 починати лица од Скопје (65г, 66г, 69г, 70г, 71г, 73г, 73г, 76г, 79г, 87г , 88г и 89г), 2 починати лица од Охрид (79г и 85г), и по едно починато лице од Гостивар (84г),Струга ( 78г) Куманово (66г) и Битола (83г). Од пријавените лица, сите се починати во болнички услови.

Согласно Регистарот на умрени лица со дијагноза КОВИД-19 од Мој Термин, пријавени се дополнително 3 починати лица, Охрид (1), Струмица (1) и Велес (1). Починатите се на возраст од 43г до 68г. Од пријавените лица две лица се починато во болнички услови и едно лице е починато во домашни услови. Пријавените лица се починати во период од 03.02.2021 – 05.02.2022г.

Регистрирани сe 676 оздравени пациенти од:
• Скопје – 460
• Прилеп – 67
• Тетово – 33
• Струмица и Охрид – по 24
• Гостивар – 21
• Кочани – 14
• Струга – 10
• Штип – 6
• Македонски Брод – 3
• Гевгелија, Радовиш, Виница, Кратово и Богданци – по 2
• Делчево, Валандово, Крушево и Демир Хисар – по 1StrugaLajm

Направени се 2.790 тестови преку:

ИЈЗ-26, ЦЈЗ Скопје-36, ЦЈЗ Битола-0, ЦЈЗ Прилеп-0, ЦЈЗ Тетово–0, ЦЈЗ Куманово-8, Клиника за инфективни болести и фебрилни состојби-0, Судска медицина-0, лабораторија болница Козле-0, УК Пулмологија со алергологија –0, ГОБ 8-ми Септември-0, Институт за микробиологија–158, Жан Митрев (Филип Втори)-126, Авицена-109, Биотек-164, Систина-78, лабораторија Лаор-0, Синлаб-0, Ремедика-0, Плодност-9, Генеа-0, Никоб Лаб-319, ВФВ Медикал-50, Ели Медика-70, Ројал Медика–0, Спектра-ММ-0, Рапид Лаб–14, Жан Митрев Струмица–0, Нова Лаб Дијагностика–0, Рамус-0, ЈЗУ и ПЗУ (рапид тест) – вкупно 1.623.

Досега во земјата се направени вкупно 1.821.672 тестирања на КОВИД-19. Вкупната бројка на КОВИД-дијагностицирани лица во нашата земја од почетокот на епидемијата изнесува 278.872, бројот на оздравени пациенти е 257.956, на починати е 8.599, а бројот на активни случаи изнесува 12.317StrugaLajm

Gjatë 24 orëve të fundit janë kryer 2790 teste dhe janë regjistruar 690 raste të reja me COVID-19.
• Shkup – 490
• Kavadar – 42
• Kumanovë – 26
• Strumicë – 25
• Shtip – 20
• Gostivari dhe Ohri – nga 15
• Velesi dhe Negotina – nga 9
• Manastir – 8
• Tetovë – 6
• Prilep dhe Gjevgjeli – nga 4
• Kërçova, Koçani dhe Dibra – nga 3
• Strugë – 2 • Radovishi, Kriva Pallanka, Vinica, Probishtipi, Kratova dhe Demir Kapija – nga Nga numri total i rasteve pozitive (690), janë regjistruar 94 riinfeksione.

Nga numri i përgjithshëm i vdekjeve (n = 21), 6 persona ishin të vaksinuar plotësisht, dhe 18 persona kishin sëmundje shoqëruese.

Gjatë 24 orëve të fundit janë regjistruar 18 humbje jete : 12 humbje jete nga Shkupi (65, 66, 69, 70, 71, 73, 73, 76, 79, 87g, 88 dhe 89 vjeç, 2 humbje jete nga Ohri (79 dhe 85 vjeç) dhe nga një humbje jete nga Gostivari (84), Struga (78), Kumanova (66) dhe Manastiri (83). Nga të raportuarit, të gjithë humbën jetën në spital. Sipas regjistrit të të vdekurve me diagnozë COVID-19 nga Termini Im, janë raportuar edhe 3 humbje jete, Ohri (1), Strumica (1) dhe Velesi (1). Të vdekurit janë të moshës 43 deri në 68 vjeç. Nga personat e raportuar, dy kanë humbur jetën në spital dhe një në shtëpi. Personat e raportuar kanë humbur jetën në periudhën 03.02.2021 – 05.02.2022. 676 pacientë të shëruar nga:
• Shkupi – 460
• Prilep – 67
• Tetovë – 33
• Strumicë dhe Ohër – nga 24
• Gostivar – 21
• Koçani – 14
• Strugë – 10
• Shtip – 6
• Makedonski Brod – 3
• Gjevgjeli, Radovish, Vinicë, Kratovë dhe Bogdanci – nga 2.
• Dellçeva, Valandova, Krusheva dhe Demir Hisari – nga 1.

Janë kryer 2790 teste përmes:

ISHP-26, QSHP Shkup-36, QSHP Manastir-0, QSHP Prilep-0, QSHP Tetovë-0, QSHP Kumanovë-8, Klinika për Sëmundje Infektive dhe Gjendje Febrile-0, Mjekësi Ligjore-0, Spitali laboratorik Kozle-0, UK Pulmologji me alergologji -0, CGH 8 Shtatori-0, Instituti i Mikrobiologjisë-158, Zhan Mitrev (Philip II) -126, Avicena-109, Biotek-164, Sistina-78, laboratoria Laor-0, Sinlab-0, Remedika -0, Fertiliteti-9, Genea-0, Nikob Lab-319, VFV Medical-50, Eli Medika-70, Royal Medica-0, Spectra-MM-0, Rapid Lab-14, Zhan Mitrev Strumicë-0, Nova Lab Diagnostics-0, Ramus-0, PHI dhe PHI (test i shpejtë) – gjithsej 1623.

Deri më tani në vend janë kryer gjithsej 1.821.672 testime të COVID-19. Numri total i personave të diagnostikuar me COVID në vendin tonë që nga fillimi i pandemisë është 278.872, numri i të shëruarve është 257.956, numri i të vdekurve 8.599 dhe numri i rasteve aktive është 12.317.

In : Aktuale

Loading...
loading...