Raporti zyrtar rreth situatës me covid-19 në Maqedoni

Во последните 24 часа направени се 3.974 тестови, а регистрирани се 668 нови случаи на КОВИД-19:
• Скопје – 340
• Битола – 43
• Куманово и Струмица – по 33
• Охрид – 30
• Прилеп – 23
• Тетово – 22
• Кавадарци, Велес, Штип и Кичево – по 15
• Гевгелија – 11
• Струга и Богданци – по 9
• Гостивар, Неготино и Свети Николе – по 8
• Ресен и Дебар – по 5
• Кочани, Крива Паланка и Демир Капија – по 3
• Радовиш, Делчево и Македонски Брод – по 2
• Берово, Валандово, Виница, Кратово, Крушево и Демир Хисар – по 1

Од вкупниот број на позитивни (668), регистрирани се 81 реинфекции.

Од вкупниот број на починати лица, кај 7 лица се регистрирани коморбидитети.

Во текот на изминатите 24 часа, регистрирани се 7 починати лица: 3 починати лица од Прилеп (80г, 80г и 81г), 2 починати лица од Скопје (78г и 82г) и по едно починато лице од Куманово (75г) и Струга (60г). Од пријавените лица сите се починати во болнички услови.

Регистрирани сe 887 оздравени пациенти од:
• Скопје – 621
• Битола – 39
• Куманово – 36
• Кавадарци – 32
• Велес – 31
• Неготино – 19
• Гевгелија – 13
• Тетово и Кичево – по 11
• Прилеп и Гостивар – по 10
• Ресен – 8
• Штип – 5
• Охрид, Богданци, Свети Николе, Кочани, Крива Паланка и Демир Капија – по 4
• Струмица, Радовиш, Делчево и Пробиштип – по 3
• Берово – 2
• Струга, Македонски Брод и Валандово – по 1

Направени се 3.974 тестови преку:

ИЈЗ-270, ЦЈЗ Скопје-91, ЦЈЗ Битола-98, ЦЈЗ Прилеп-48, ЦЈЗ Тетово-2, ЦЈЗ Куманово-65, Клиника за инфективни болести и фебрилни состојби-0, Судска медицина-4, лабораторија болница Козле-0, УК Пулмологија со алергологија –0, ГОБ 8-ми Септември-0, Институт за микробиологија–321, Жан Митрев (Филип Втори)-62, Авицена-71, Биотек-101, Систина-51, лабораторија Лаор-132, Синлаб-8, Ремедика-0, Плодност-41, Генеа-10, Никоб Лаб-295, ВФВ Медикал-43, Ели Медика-30, Ројал Медика–19, Спектра-ММ-9, Рапид Лаб–20, Жан Митрев Струмица–15, Нова Лаб Дијагностика–2, Рамус-13StrugaLajm

ЈЗУ и ПЗУ (рапид тест) – вкупно 2.153.

Досега во земјата се направени вкупно 1.870.093 тестирања на КОВИД-19. Вкупната бројка на КОВИД-дијагностицирани лица во нашата земја од почетокот на епидемијата изнесува 293.328, бројот на оздравени пациенти е 276.835, на починати е 8.898 а бројот на активни случаи изнесува 7.595

Gjatë 24 orëve të fundit janë kryer 3974 teste dhe janë regjistruar 668 raste të reja me COVID-19.
• Shkup – 340
• Manastir – 43
• Kumanovë dhe Strumicë – nga 33
• Ohër – 30
• Prilep – 23
• Tetovë – 22
• Kavadar, Veles, Shtip dhe Kërçovë – nga 15
• Gjevgjeli – 11
• Strugë dhe Bogdanci – nga 9
• Gostivar, Negotinë dhe Sveti Nikollë – nga 8
• Resnje dhe Dibër -nga 5
• Koçan, Kriva Palankë dhe Demir Kapijë – nga 3
• Radovish, Delçevë dhe Makedonski Brod – nga 2
• Berovë, Valandovë, Vinicë, Kratovë, Krushevë dhe Demir Hisar – nga 1.StrugaLajm

Nga numri total i rasteve pozitive (668), janë regjistruar 81 riinfeksione.

Nga numri i përgjithshëm i të vdekurve, sëmundje shoqëruese janë regjistruar në 7 persona.

Gjatë 24 orëve të fundit janë regjistruar 7 humbje jete : 3 humbje jete nga Prilepi (80, 80 dhe 81), 2 humbje jete nga Shkupi (78 dhe 82) dhe nga një humbje jete nga Kumanova (75) dhe Struga (60) . Të gjithë personat e raportuar kanë humbur jetën në spital.

887 pacientë të shëruar nga:
• Shkup – 621
• Manastir – 39
• Kumanovë – 36
• Kavadar – 32
• Veles – 31
• Negotinë – 19
• Gjevgjeli – 13
• Tetovë dhe Kërçovë – nga 11
• Prilep dhe Gostivar – nga 10
• Resnje – 8
• Shtip – 5
• Ohër, Bogdanci, Sveti Nikollë, Koçan, Kriva Pallankë dhe Demir Kapijë – nga 4
• Strumicë, Radovish, Delçevë dhe Probishtip – nga 3
• Berovë – 2
• Strugë , Makedonski Brod dhe Valandovë – nga 1

Janë kryer 3,974 teste përmes:

ISHP-270, QSHP Shkup-91, QSHP Manastir-98, QSHP Prilep-48, QSHP Tetovë-2, QSHP Kumanovë-65, Klinika për Sëmundje Infektive dhe Gjendje Febrile-0, Mjekësi Ligjore-4, Spitali Laboratorik Kozle-0, UK Pulmologji me Alergologji -0, SPQ 8 Shtatori-0, Instituti i Mikrobiologjisë -321, Zhan Mitrev (Filipi i II-të) -62, Avicena-71, Biotek-101, Sistina-51, Laboratoria Laor-132, Sinlab-8, Remedika -0, Plodnost-41, Genea-10, Nikob Lab-295, VFV Medikal-43, Eli Medika-30, Royal Medika-19, Spektra-MM-9, Rapid Lab-20, Zhan Mitrev Strumicë -15, Nova Lab Diagnostika-2, Ramus-13

ISHP dhe IPSH (test i shpejtë)- gjithsej 2,153.

Deri më tani në vend janë kryer gjithsej 1.870.093 testime për COVID-19. Numri i përgjithshëm i personave të diagnostikuar me COVID-19 në vendin tonë që nga fillimi i pandemisē është 293.328, numri i të shëruarve është 276.835, numri i atyre që humbën jetën është 8.898 dhe numri i rasteve aktive është 7.595.

In : Aktuale

Loading...
loading...