Studim i ri: Ja për sa muaj jeni të mbrojtur nga infektimi i dytë nëse jeni shëruar nga COVID-19

Një studim i ri nga Britania e Madhe ka rezultuar se pacientët e shëruar nga COVID-19 krijojnë antitrupa të mjaftueshme për t’u mbrojtur nga një infektim i ri për gjashtë muaj.

Shumica dërrmuese e njerëzve që infektohen me koronavirus zhvillojnë antitrupa që mund t’i ndihmojnë në mbrojtjen e tyre kundër ri-infektimit për të paktën gjashtë muaj, thonë studiuesit, raporton The Guardian.

Mostrat e gjakut të mbledhura nga më shumë se 20,000 banorë të Mbretërisë së Bashkuar midis qershorit dhe nëntorit 2020 zbuluan se 99% e atyre që testuan pozitivisht kishin antitrupa për të paktën tre muaj, me 88% që i kishin për gjashtë muajt e plotë.

Gjetjet sugjerojnë se infeksioni me koronavirus shkakton një përgjigje të qëndrueshme imune në shumicën e njerëzve që duhet të zvogëlojë ndjeshëm shanset e një infeksioni tjetër për shumë muaj, dhe të zvogëlojë ashpërsinë e sëmundjes tek ata që janë ri-infektuar.

Naomi Allen, shkencëtare kryesore për UK Biobank dhe profesoresh e epidemiologjisë në Universitetin e Oksfordit, tha se kur merret së bashku me punë të tjera, të tilla si studimi i Sirenës së Shëndetit Publik në Angli të punonjësve të kujdesit shëndetësor, gjetjet sugjerojnë se “njerëzit mund të mbrohen nga infeksioni pasues për të paktën gjashtë muaj, pas një infeksioni të parë me virusin”.

Allen dhe kolegët e saj mblodhën mostra mujore të gjakut dhe informacione për simptomat nga 20.200 pjesëmarrës të Biobank në Mbretërinë e Bashkuar dhe fëmijët dhe nipërit e mbesat e tyre.

Loading...
loading...Loading…


loading…