Studiuesit gjermanë: Kështu mund të duket koronavirusi

Koronavirusi, i cili ka prekur popullsinë e tokës për më shumë se gjysmë viti, është i padukshëm për syrin e njeriut.

Diametri i tij korrespondon me afërsisht një të mijën e flokëve të njeriut.

Studiuesit madje mund të përdorin mikroskop elektronik për të krijuar vetëm imazhe të paqarta.

Prandaj, koronavirusi përcaktohet duke përdorur grafika dhe ilustrime.

Ilustrimi i agjencisë amerikane për mbrojtje kundër epidemisë CDC, paraqet një virus gri me gjemba të kuq të ndezur në guaskë, por në realitet është ndryshe.

Një ekip i udhëhequr nga Andrea Thorn nga Universiteti i Würzburg hetoi strukturat e virusit SARS-CoV-2 dhe i përdori ato për të përpiluar një model të patogjenit më afër formës së tij të vërtetë.StrugaLajm

“Ajo që është më e habitshme nga këndvështrimi im është se virusi nuk është simetrik dhe i rrumbullakët, por pak i adaptueshëm”, tha Thorn për n-tv.de për rezultatin, të cilin studiuesit e publikuan në një ueb faqe speciale.

Thorn fillimisht supozoi se SARS-CoV-2 ishte i rrumbullakët, siç është rasti me shumë viruse të tjera, por doli që sipërfaqja e saj ishte e parregullt dhe se vazhdimisht ndryshon “si një flluskë sapuni”.

Anëtarët e ekipit hulumtues me shaka e quajtën atë një “patate”.

Ata gjithashtu zbuluan se madhësia e virusit mund të ndryshojë, kështu që patogjenët individualë ndonjëherë janë më të vegjël, ndonjëherë më të mëdhenj.


Loading...
loading...