Të pasurit po blejnë nënshtetësi të shumëfishtë për t’u përgatitur për izolimin tjetër

Për shumicën e njerëzve, pandemia e koronavirusit kupton më pak mundësi për udhëtime. Por jo për familjet e pasura që po përdorin gjithnjë e më shumë paratë e tyre për të kapërcyer kufijtë që do të ishin të mbyllura për ta.

Kjo është bota elitare e emigrimit të investimeve, ku aplikimet e pasaportave bazohen jo në kombësinë ose nënshtetësinë, por në pasurinë dhe gatishmërinë për ta lëvizur atë nëpër planet.

Këto të ashtuquajtura programe të investimeve nga qytetarët, ose CIP, aktualisht janë një industri në rritje, siç janë marrëveshjet e investimit të vendbanimit, të njohur edhe si “vizat e arta”.

Ata janë një mënyrë për individë shumë të pasur që jo vetëm të shpenzojnë portofolin e tyre duke zhvendosur paratë e tyre në një vend, por gjithashtu të marrin përfitimet e shtetësisë, përfshirë një pasaportë të re.

Gjatë 5 deri në 10 viteve të fundit, motivimet kryesore midis pjesëmarrësve të CIP, të cilët priren të kenë një vlerë neto të pasurisë diku nga 2 milion deri në mbi 50 milion dollarë – kanë qenë liria e lëvizjes, përfitimet nga taksat dhe faktorët e stilit të jetës, siç është arsimi më i mirë ose liritë civile.

Por me Covid-19 duke e transformuar në mënyrë dramatike 2020-tën, disa familje elitare po konsiderojnë gjithashtu kujdesin shëndetësor, përgjigjen pandemike dhe strehimore të mundshme më të sigurta për të siguruar që ata të kanë një plan rezervë për të ardhmen.

Plani B

“Njerëzit vërtet duan politikën e sigurimit të një qytetarie alternative, e cila u jep atyre një plan B”, thotë Dominic Volek, Shefi i Azisë për shtetësinë globale dhe firmën këshilluese të vendbanimit Henley & Partners.

“Ata janë gjithashtu të shqetësuar për kujdesin shëndetësor dhe gatishmërinë për pandeminë, sepse, natyrisht, kjo mund të mos jetë e vetmja pandemi në jetën tonë.”

“Njerëzit e pasur nuk planifikojnë për 5 deri në 10 vjet – ata planifikojnë më shumë se 100 vjet, për sa i përket pasurisë dhe mirëqenies.”

Henley & Partners pohojnë se një ngritje e shpejtë e interesit për CIP mund të lidhet me koronavirusin, shqetësimet shëndetësore dhe “parashikimet e ditës së fundit të botës”.

Kompania regjistroi një rritje prej 49% nga viti i kaluar në kërkime midis janarit dhe qershorit të vitit 2020.StrugaLajm

Dhe numri i personave që paraqitën një kërkesë pas një konsultimi u rrit me 42% kur krahasohet tremujori i fundit i vitit 2019 me tremujorin e parë të vitit 2020.

Investim 6.5 milion dollarë

Vetëm familje me vlera neto shumë të larta të pasurisë mund të marrin pjesë në këto programe rezidenciale: Programi i Australisë kushton 1-3,5 milion dollarë, ndërsa i Zelandës së Re do t’i kthejë investitorët mbrapa 1,9 – 6.5 milion dollarë.

“Programi i Zelandës së Re është mjaft fleksibël për sa i përket asaj që investoni – për aq kohë sa nuk është për përdorimin tuaj personal,” shpjegon Volek.

“Shumë prej këtyre njerëzve kanë dhënë 10 milion në krijimin e një ferme komerciale plotësisht të vetë-mjaftueshme, jashtë rrjetit. Kështu që ata kanë një vend për të shkuar dhe vetëm presin gjëra në kohë si këto.”

Klientela CIP po ndryshon gjithashtu: Aplikantët amerikanë, indianë, nigerianë dhe libanezë kanë më shumë interes në aplikimet gjatë nëntë muajve të fundit.

Aplikimet amerikane, në veçanti, u rritën me 700% në tremujorin e parë të vitit 2020, krahasuar me tremujorin e fundit të vitit 2019.

Disa udhëtarë shumë të pasur thjesht kërkojnë një vend të sigurt, të largët, ku ata mund të grumbullohen me familjen e tyre nëse ndodh një shpërthim tjetër.

Edhe nëse nuk kanë qasje të menjëhershme, ata dëshirojnë të përgatiten për pandeminë tjetër.

Në vitin 2017, Katz vlerësoi se rreth 5,000 njerëz në vit fitonin shtetësi jashtë vendit përmes CIP-ve. Në vitin 2020, ai e vlerëson këtë numër në 25,000, megjithëse nuk ekzistojnë asnjë shifër zyrtare.

In : Aktuale

Loading...
loading...