Vaksinat për kancerin deri vitin 2030

Miliona jetë mund të shpëtohen nga një grup novator i vaksinave të reja për një sërë sëmundjesh, përfshirë kancerin, thonë ekspertët. Një firmë farmaceutike tha se ka besim se vaksinat për kancerin, sëmundjet kardiovaskulare dhe autoimune dhe sëmundje të tjera do të jenë gati deri në vitin 2030.

Studimet mbi këto vaksina po tregojnë gjithashtu “premtim të jashtëzakonshëm”.

Paul Burton, zyrtari kryesor mjekësor i kompanisë farmaceutike Moderna, tha se ai beson se firma do të jetë në gjendje të ofrojë trajtime të tilla për “të gjitha llojet e zonave të sëmundjes” brenda pesë vjetëve, raportoi Guardian.

Firma, e cila krijoi një vaksinë kryesore kundër koronavirusit, po zhvillon vaksina kundër kancerit që synojnë lloje të ndryshme të tumorit.

“Ne do ta kemi atë vaksinë dhe do të jetë shumë efektive dhe do të shpëtojë qindra mijëra, nëse jo miliona jetë. Mendoj se do të jemi në gjendje të ofrojmë vaksina të personalizuara kundër kancerit, kundër llojeve të ndryshme të tumoreve për njerëzit në mbarë botën”, tha Burton.

Ai tha gjithashtu se infeksionet e shumta të frymëmarrjes mund të mbulohen nga një injeksion i vetëm – duke i lejuar njerëzit e cenueshëm të mbrohen kundër COVID-it, gripit dhe virusit sincicial të frymëmarrjes (RSV) – ndërsa terapitë me mRNA mund të jenë të disponueshme për sëmundje të rralla për të cilat aktualisht nuk ka ilaçe. Terapitë e bazuara në mRNA funksionojnë duke u mësuar qelizave se si të bëjnë një proteinë që nxit përgjigjen imune të trupit kundër sëmundjeve.StrugaLajm

“Unë mendoj se do të kemi terapi të bazuara në mRNA për sëmundje të rralla që më parë ishin të patrajueshme dhe mendoj se 10 vjet nga tani, ne do t’i afrohemi një bote ku vërtet mund të identifikoni shkakun gjenetik të një sëmundjeje dhe, me thjeshtësi relative, shkoni dhe modifikoni atë dhe riparoni atë duke përdorur teknologjinë e bazuar në mRNA”, shtoi ai.

Por shkencëtarët paralajmërojnë se përparimi i përshpejtuar, i cili është rritur në tre vitet e fundit, do të shpërdorohet nëse nuk mbahet një nivel i lartë investimi.

Së pari, mjekët marrin një biopsi të tumorit të një pacienti dhe e dërgojnë atë në një laborator, ku materiali gjenetik i tij renditet për të identifikuar mutacionet që nuk janë të pranishme në qelizat e shëndetshme.

Më pas identifikohet se cilat nga këto mutacione janë përgjegjëse për nxitjen e rritjes së kancerit. Me kalimin e kohës, mësohet gjithashtu se cilat pjesë të proteinave jonormale që kodojnë këto mutacione kanë më shumë gjasa të shkaktojnë një përgjigje imune. Më pas, mRNA për antigjenet më premtuese prodhohen dhe paketohen në një vaksinë të personalizuar.

“Unë mendoj se ajo që kemi mësuar muajt e fundit është se nëse keni menduar ndonjëherë se mRNA ishte vetëm për sëmundje infektive, ose thjesht për COVID, provat tani janë se nuk është absolutisht kështu”, tha Burton.
Loading…


loading…