Zbulimi që bëri epokë, 70 vjet më parë u krijua struktura e ADN-së

Shtatëdhjetë vjet më parë, biokimistët James Watson (1928) dhe Francis Crick (1916-2004) zbuluan për herë të parë strukturën e ADN-së sonë. Dy shkencëtarët e Laboratorit Cavendish në Kembrixh janë ende sot zotërit e ADN-së.

Disa ditë pas zbulimit të parë, më 7 mars 1953, James Watson dhe Francis Crick ndërtuan një model në tel dhe karton që bëri histori, ishte përfaqësimi i parë i strukturës së ADN-së, një nga zbulimet kryesore të biologjisë së shekullit të njëzetë.  Dyshja e shkëlqyer përbëhej nga biokimisti amerikan Watson, 23 vjeç dhe biologu molekular anglez Crick, 35 vjeç.

Ata u takuan në fund të vitit 1951 në Departamentin e Fizikës të Universitetit të Kembrixhit, njëri ishte përgjegjës për studimin e mioglobinës dhe tjetri hemoglobinës, por ata ishin të interesuar vetëm për strukturën e ADN-së dhe donin ta zbulonin me çdo kusht. Në vitin 1962 ata morën çmimin Nobel për Mjekësi.

In : Aktuale

Loading...
loading...