Zvicra ndalon mbulimin e plotë të fytyrës dhe gjobit shkelësit

Dhoma e ulët e parlamentit të Zvicrës votoi të mërkurën për të dhënë miratimin përfundimtar legjislativ për ndalimin e mbulesës së fytyrës, siç janë burkat e veshura nga disa gra myslimane.

Këshilli Kombëtar votoi 151-29 për legjislacionin, i cili tashmë ishte miratuar nga dhoma e sipërme. Ajo u shty nga Partia Popullore Zvicerane e krahut të djathtë, populiste, duke kapërcyer lehtësisht rezervën e shprehur nga centristët dhe të Gjelbrit, raporton AP, transmeton Klankosova.tv.

Lëvizja vjen pas një referendumi mbarëkombëtar dy vjet më parë, në të cilin votuesit zviceranë miratuan ngushtë ndalimin e nikabeve, të cilat lënë të çara për sytë, dhe burkat, si dhe maskat e skive dhe shamitë që vendosen nga disa protestues.

Me votimin e dhomës së ulët, parlamenti e forcoi ndalimin në ligjin federal dhe vendosi një gjobë deri në 1,000 franga për shkelësit.StrugaLajm

Masa ndalon mbulimin e hundës, gojës dhe syve si në hapësirat publike ashtu edhe në ndërtesat private të qasshme për publikun, megjithëse lejon disa përjashtime.

Pak gra në Zvicër veshin mbulesa të plota të fytyrës si burka, të cilat ndoshta janë më të njohura si veshje që vishen në Afganistan.

Dy kantone zvicerane – Ticino jugore dhe St. Gallen veriore – kanë tashmë ligje të ngjashme. Legjislacioni kombëtar do ta vendosë Zvicrën në linjë me vende të tilla si Belgjika dhe Franca që kanë miratuar masa të ngjashme.
Loading…


loading…