Koha kur Podgorca e Strugës kishte shkollë shqipe në vitet 1942/44

Në vitin 1914, “naçallniku” i qarkut të Ohrit, Jovan Qirkoviq, në pasqyrën e numrit momental të rretheve dhe fshatrave në Qarkun e Ohrit, në mes tjerash shënon se fshati Podgorcë është në kuadër të komunës së Labunishtës dhe se ka 1137 banorë, prej të cilëve 594 banorë të krishterë (289 meshkuj dhe 305 femra) dhe 543 banorë muslimanë (291 meshkuj dhe 252 femra).

Mësuesit Tomorr Starovës i kujtohen edhe shumë emra të nxënësve të parë në vitet e kaluara në Podgorcë, 1942-1944. Shumë prej emrave të tyre i kishte shënuar prapa një fotografie, që kishin dalur me nxënësit para shkollës në vitin shkollor 1942-1943. Ai me nostalgji e shihte fotografinë dhe i kujtonte gjithashtu me mall nxënësit e vet dhe tërë ato momente të asaj periudhe mbresëlënëse për të.

Shkolla në gjuhën shqipe në fshatin Podgorcë ka funkcionuar deri në shtatorin e vitit 1944, kur edhe forcërisht mbyllej. StrugaLajm

Nebi Dervishi

In : Aktuale

Loading...
loading...