Maqedoni: Pasojat nga rikthimi i karantinës dhe kufizimeve tjera

Respektimi i masave për mbrojtje nga koronav*irusi i ri, që shkakton sëmu*ndjen COVID-19 dhe jo rikthimi i masave kuf*izuese, është mënyra e vetme për përballje me pan*deminë por edhe normalizimin e sistemit shëndetësor thonë specialistët e fushës së mjekësisë si dhe ekspertë të sferave tjera duke folur për rritjen e inf*ektimeve dhe debatet nëse do të ketë ose jo rikthim të masave kufi*zuese.

Sipas mjekut mikrobiolog, Nikolla Panovski, sistemi shëndetësor duhet të normalizohet dhe të nisin të trajtohen edhe sëmu*ndjet tjera pasi aktualisht e gjithë vëmendja është përqendruar te COVID-19. “Masat janë ekzagjeruar deri në atë pikë sa njerëzit kanë filluar të vd*esin nga sëm*undje të tjera sepse nuk kanë pasur kujdes shëndetësor për muaj të tërë.

I tërë sistemi shëndetësor është përqendruar në inf*ektimet nga koronavir*usi i ri, por kjo nuk do të thotë që të injorohen shumë sëm*undje tjera serioze për shëndetin e qytetarëve” thotë Panovski. Ai beson se në vjeshtë, edhe nëse nuk do të ketë shtim të rasteve të reja me koronav*irus, situata do të jetë e komp*likuar për shkak të infek*sioneve virusale që do të ngatërrohen, sepse do të ketë edhe shumë raste tjera simptomatike të sëmun*djeve të frymëmarrjes dhe disa prej tyre siç thotë ai do të jenë ftohjet gripi por dhe disa vi*ruse krejtësisht të treta. E gjithë kjo, sipas tij, do ta rëndojë sistemin me teste. “Unë mendoj se nuk do të ketë kuf*izime të mëdha, përveç një ndonjë ore policore sepse ekonomia nuk mund t’u rezistojë kufizimeve të reja. Ndoshta shkollat nuk do të funksionojnë, mbase do të mbyllen edhe restorantet, baret klubet e fitnesit do të mbyllen përsëri por nuk besoj se do të merren masa më të rre*pta pasi do të përkeqësonin edhe më shumë gjendjen ekonomike” shprehet Panovski.StrugaLajm

Ndërkohë, ekspertët e fushës psikologjike dhe sociale, thonë se rikthimi eventual i masave ku*fizuese në vjeshtë apo edhe më herët, për shkak të rritjes së numrit të të inf*ektuarve, nuk do të sjellë asgjë pozitive, përkundrazi do të rën*dojë edhe më shumë gjendjen në sferat tjera që tani disa muaj thuajse janë harruar.

In : Aktuale

Loading...
loading...