Miqësia na bën mirë për shëndetin

Është e vërtetuar se marrëdhëniet romantike mund të përmirësojnë shëndetin tuaj dhe madje t’ju ndihmojnë të jetoni më gjatë. Por a sjell miqësia të njëjtat përfitime? Nga humori i përmirësuar, deri te shëndeti më i mirë kardiovaskular, miqësitë kanë përfitime të qarta për mendjen dhe trupin tonë – edhe nëse historikisht ato janë trajtuar si më pak të vlefshme sesa marrëdhëniet romantike dhe familjare.

PËRFITIMET E SHUMTA SHËNDETËSORE TË MIQËSISË

Gazetarja shkencore Lydia Denëorth, e cila shkroi një libër për shkencën e miqësisë, mahnitet se si izolimi social ndikon në sistemin tuaj imunitar. Për shembull, kur jeni të vetmuar, qelizat tuaja të bardha të gjakut ndryshojnë sjelljen e tyre, duke çuar në më shumë inflamacion dhe një reagim të dobët imunitar. “Unë mendoj se është thjesht e mahnitshme që trupat tanë funksionojnë në këtë mënyrë”, thotë ajo. Nuk është vetëm sistemi imunitar që forcohet nga lidhja shoqërore. Njerëzit shumë socialë priren të kenë jetë më të gjatë dhe më të shëndetshme – ata janë në rrezik më të ulët për hipertension. Miqtë gjithashtu mund t’i ndihmojnë njerëzit të flenë më mirë dhe madje të shërohen më shpejt, siç sugjeron hulumtimi që përfshin shpimin e lëkurës.

Anasjelltas, miqësitë e tensionuara kanë tendencën të sjellin më shumë sëmundje kronike. Në disa raste shkëputja sociale është një rrezik më i madh vdekshmërie sesa fajtorët e zakonshëm si pirja e duhanit dhe kolesteroli i lartë. Nëse nuk jeni aktiv në shoqëri, shpesh nuk jeni as fizikisht aktiv. Pavarësisht se nga vijnë veprimet e vogla të dashurisë, apo nga çfarë marrëdhënie vijnë, cilësia e këtyre ndërveprimeve është shumë e rëndësishme. Në thelb mund të marrësh kujdes kur je i sëmurë nga një anëtar i familjes, por mund ta marrësh edhe nga një mik dhe kjo gjithsesi përcjell dashuri. Por historikisht roli i miqësisë për të na mbajtur të shëndetshëm është lënë pas dore.StrugaLajm

Dekada kërkimore tregojnë se ky është një gabim. “Miqtë meritojnë më shumë respekt dhe nuk duhet të jenë gjithmonë të fundit në listën tonë për sa i përket prioriteteve”, paralajmëron Denworth. Në disa raste, miqësia në fakt mund të jetë më mbrojtëse sesa martesa ose familja. Një analizë e bazuar në të dhëna nga 97 vende zbuloi se ndërsa vlerësimi i familjes dhe miqve lidhej me shëndet më të mirë dhe më shumë lumturi në përgjithësi, për të moshuarit, miqësitë ishin edhe më të rëndësishme për shëndetin dhe lumturinë.

LLOJE TË NDRYSHME MIQËSISH

Ndërsa duket se ka disa modele të zakonshme në miqësi midis kulturave, pjesa më e madhe e hulumtimit ka qenë në shoqëritë e pasura dhe me shumicë të bardhë. Pak vëmendje i është kushtuar veçorive të miqësisë midis grupeve të tjera, si komunitetet të ndryshme apo njerëzit me nevoja specifike. Një shumëllojshmëri miqësish është gjithashtu e dobishme. Të kesh një shumëllojshmëri më të gjerë marrëdhëniesh shoqërore duket se është më e mirë për shëndetin tonë.
Loading…


loading…