PSE PRODUKCIONI MUZIKOR I RTM-së – AI NË GJUHEN SHQIPE, FARE NUK EKZISTON?

Shruan: Sabaudin ZHUTA

Ka shum vite që në RT e Maqedonisë produkcioni muzikor, ai në gjuhen shqipe nuk ka realizuar kurrfar incizimesh të reja e që do ta furnizonin fonoteken e këtij institucioni publik dhe nevojen e ruajtjes, kultivimit dhe ngritjen e cilësis artistiko-muzikore të shqiptarëve në Maqedoni e më gjërë. Mbase dihet se shqiptarët – detyrimisht mbushin buxhetin e këtij institucioni me mbi se 35% ! – Gjat periudhave të ndryshme, pati aktivitete dhe incizime ku sadopak ai la gjurmë duke “ushqyer” shpirtin e etur e artdashës të popullates shqiptare. Tani e shum dekada pas, aktivitetet e kesaj natyre, fare u fashiten. Këto aktivitete dhe ky produkcion muzikor, sot fare nuk egziston. Fonoteka e RTM, ai me sfondin e këngës dhe muzikes shqiptare edhe ashtu të varfër, ishte cak permanent i asgjësimit, eliminimit dhe spastrimeve ideologjike gjat dekadave të shkuara. – Sot kur shovenizmi e egër i primitivizmit maqedon ësht në tërbim e sipër, rrugëve të këtij shteti të brisht, me moton e asgjësimit të ekzistimit të vlerave shqiptare dhe gjer në “komorat e gazit” për eliminim të qenie shqiptare, askuj si kujtohet të prek keto tema që kan një rëndësi vitale për kulturen dhe historin tonë; PSE ?!! Edhe toleranca dhe durimi, ka një kufi ! Ja një produkt i viteve të largëta- 1962, Gonxhe MANAKU !StrugaLajm


Loading...
loading...