Studentët kërkojnë rritje të vakteve të subvencionuara

Duke filluar nga ky vit akademik, studentët në Maqedoni përfitojnë nga një subvencion ditore prej 140 denarësh për ushqim, të financuar nga Buxheti i Shtetit, e cila është aplikueshme nga e hëna deri të shtunën. Kjo masë synon të mbulojë pjesërisht shpenzimet ushqimore të studentëve të regjistruar si të rregullt dhe që nuk kanë të ardhura të tjera.

Megjithëse shuma u rrit nga 120 në 140 denarë, duke u paguar javërisht, studentët shprehin pakënaqësi dhe kërkojnë një rritje të mëtejshme për të përballuar me sukses rritjen e kostos së jetesës. Një pjesë e studentëve mendon se subvencioni ditore duhet të jetë së paku 200 denarë.StrugaLajm

Ministria e Arsimit dhe Shkencës (MASH) thekson se subvencioni aktuale është për të ndihmuar, jo për të mbuluar plotësisht shpenzimet ushqimore, dhe çdo ndryshim është bërë bazuar në kërkesat e studentëve.

Profesor Abil Baush, analist ekonomik, shton se 140 denarë në ditë janë të pamjaftueshme për të mbuluar koston e vakteve në restorantet dhe mensat lokale, veçanërisht me rritjen e kostove të ushqimit dhe inflacionit. Ai sugjeron që të ofrohen kupona që mund të përdoren në një gamë të gjerë dyqanesh dhe restorantesh për më shumë fleksibilitet dhe zgjedhje.

Aleksandar Ristoski, nënkryetari i Kuvendit të Studentëve Universitar në UKIM, thekson nevojën për një rritje të fondeve dhe ndryshime në konceptin e subvencionit, duke përfshirë specifikime më të qarta mbi llojet e ushqimeve që mund të blihen me kupon për të shmangur abuzimet.

In : Aktuale

Loading...
loading...