Taravari: Duhet të mendohet për koalicion të zgjeruar dhe zgjedhje parlamentare bashkë me ato lokale

Nëse LSDM dhe BDI ndahen, ata do të shkojnë në ato lokale me LSDM, nëse jo, është e mundur që koalicioni Aleanca – Alternativa të shkojë me VMRO-DPMNE, thotë Taravari në një intervistë për CIVIL.

Gostivar, 17 tetor – Kryetari i Komunës së Gostivarit dhe Sekretari i Përgjithshëm i Aleancës për Shqiptarët, në një bisedë me CIVIL Media, paraqet hapur situatën dhe pozicionet e koalicionit Aleanca-Alternativa në lidhje me zgjedhjet e ardhshme lokale, si dhe komunën e Gostivarit në aspektin e vlerave evropiane dhe anti-nacionalizmit.

A do të bëni lëshime në lidhje me vendet e kryetarit të komunës?

Absolutisht. Politika është kompromis. Ne me Alternativën po mendojmë në planin afatgjatë, ende nuk kemi biseduar drejtpërdrejt, por pse të mos bashkohemi në një parti të përbashkët politike … Kjo nuk është diskutuar zyrtarisht me partnerin tonë të koalicionit, por pas zgjedhjeve lokale ne duhet ta hapim atë si një temë dhe për zgjedhjet lokale patjetër do të shkojmë së bashku. Ne tashmë jemi duke menduar që në raundin e parë të zgjedhjeve lokale duhet të garojmë me një, ndoshta, një parti nga bashkësitë e tjera etnike, për shembull – turq, romë – për të zgjeruar atë rreth koalicioni. Ne po konsiderojmë gjithashtu një paraqitje të përbashkët me një nga partitë politike maqedonase, sepse përvoja jonë nga zgjedhjet e fundit lokale në 2017 na tregoi se është idiotësi të dalësh vetëm, dhe kundërshtari yt të dalë me një parti maqedonase.

Nuk e di se çfarë do të ndodhë deri në vitin e ri, sepse mund të ndodhin gjëra që do të na befasojnë të gjithëve. Nëse një gjë e tillë nuk ndodh, dhe nëse BDI dhe LSDM dalin së bashku, ne do të jemi në gjendje të mendojmë për të mundur dhe në planin afatgjatë të bashkëpunojmë me partinë politike VMRO-DPMNE, ose, nëse ndodh që LSDM dhe BDI të ndahen, përkatësisht, të mos shkojmë së bashku, pastaj të shqyrtojmë mundësinë për të shkuar me LSDM-në në raundin e parë. Sigurisht, Aleanca dhe Alternativa duhet të bashkohen me parti nga bashkësitë e tjera etnike, dhe një parti maqedonase nga raundi i parë.

Pas zgjedhjeve lokale, do të ishte mirë të mbahej një kongres në të cilin Aleanca për Shqiptarët dhe Alternativa do të shkriheshin në një parti.

Si po përgatitet qeveria lokale në komunën e Gostivarit për integrimin në BE, sa respektohen vlerat evropiane?

Unë shpesh them se Gostivari është Maqedoni me pak fjalë, ata jetojnë atje si përqindje në nivelin kombëtar, vetëm se shqiptarët janë në numër më të madh se maqedonasit, turqit gjithashtu në një qytet që reflekton pozitivisht më shumë se të gjitha qytetet e tjera. Ndoshta është një shembull i bashkëjetesës, si komunë. Ngadalë, ne jemi duke përgatitur ekipe që janë të gatshëm të aplikojnë më tej për fonde evropiane. Gjatë kësaj periudhe, si komunë, ne kemi aplikuar për disa projekte, kemi zbatuar projekte të caktuara, kështu që ne do të vazhdojmë të aplikojmë për investime në nivelin lokal.

In : Aktuale

Loading...
loading...