Ka ndërruar jetë Shefit Iljazi, simboli i patriotizmit strugan

Ka ndërruar jetë Shefit Iljazi një nga emrat që më kontributin e tij la gjurmë shqiptare jo vetëm në Strugë por në gjithë trevat shqiptare. Shefit edhe pse u burgos disa herë kurr nuk devijoi nga idealet e kombit shqiptar por dilte edhe më i fortë nga kazamatet e robërisë.

Shefit iljazi u lind Me 1 Nentor 1937 ne fshatin Dollogozhde komuna e Struges.Rjedh nga nje familje atdhedashese dhe nacionaliste.Ne janar te vitit 1945 ne moshen 7 vjecare mbetet jetim.Babai i Shefitit Cerkez Iljaz Bakiu nje nacionalist,Duke u perballur me forcat komuniste Sllave dhe duke luftuar ne menyre te pabarabart vritet bashke Me shokun e tij Baki Capri.Shefit Iljazi ,Olloman Sela,Sejdin lloga.Zudi Bakiu,Xhevat Lena…formojne grupin ,,Bashkimi i trojeve Shqiptare‘‘Aktiviteti i grupit merr hov ne vitin 1967 Ku Shefit Iljazi dhe Sejdin Lloga do te pregatisin 12 flamuj kombetar Ku 6 do i shpalosin ne Struge dhe rethin,ndersa 6 te tjere do tja japin nji aktivisti per ti shperndar ne Kercove,Gostivar dhe Tetove.Me 28 nentor 1967 te gjith anetaret e grupit do te burgosen nga UDB-ja Jugosllave.Grupi do te akuzohet per veprimtari antipopullore,Me qellim rrenimin e sistemit socialist,,Bashkimin e tokave Shqiptare,dhe krijimin e Shqiperise etnike.Shefit Iljazi denohet Me 6 vjet Burg te rend,Olloman Sela 4 vjet,Sejdin lloga 2 vjet,Xhevat Lena dhe Zudi Bakiu Me 1 vjet e 6 muaj.Veprimtaria patriotike e Shefitit vazhdon edhe pas daljes nga burgu.Serish arrestohet ne vitin 1982 dhe denohet Me 7 vjet Burg te rend ne Idrizove,bashke Me Shpetim Pollozhanin nga Struga 13 vjet i denuar,dhe Rafi Halili nga Tetova 15 vjet i denuar.Mbas mbarimit te burgut Shefit Iljazi vazhdoi Me veprimtarin kombetare.Te nderuar familjar,miq dhe shoke,ju njoftojme se sot me 17.08.2021 ka nderruar jete Bashkeshorti,Babai dhe Gjyshi yne Shefit Iljazi. Ceremonia e varrimit do te behet diten e merrkurre 18.08.2021 ne ora 18 te varrezat e qytetit ne Struge.

(Strugalajm.com)

Loading...
loading...Loading…


loading…