Lypësit “pushtojnë”Strugën

Në Strugë, bashkë  me verën  erdhën edhe shumë syresh  fëmijë dhe të rritur  nga qytetet e ndryshme të Maqedonisë të cilët kryesisht janë të nacionalitetit romë, që për gjithë verën do të lypin në rrugët e Strugës.Lypësit të cilët janë ‘‘turistët‘‘ e rregullt që për cdo vit  vijn të parët komentojnë me humor qytetarët e Strugës . Ata, kërkojnë lëmosh në rrugët e qytetit dhe sic duket e kanë nuhatur tashmë se verës qytetarët e Strugës dhe turistët që qëndrojn për pushime këtu janë më dorë lëshuar me ta.Një pjesë e lypsëve vinë për vite me rrall dhe qëndrojn deri në fund të sezonës turistike ku më pas largohen nga Struga. Lypësit përvec se shtrinë dorën pushojnë dhe freskohen gjatë verës në qytetin e liqenit dhe Drinit të Zi .Për shumë qytarë të Strugës ky fenomen është interesant sepse një pjesë e lypsve me të vërtet nga halli shtrin dorën për lëmosh. Por,është shqetësues fakti thonë ata që fëmij të moshave të vogla mësohen me këtë praktik apo detyrohen nga më të rriturit që t’i futen këtij vesi thonë qytetarët. Ata ngren dyshime të forta se nga fëmijjët që lypin verës në Strugë janë të tjerë ata të cilët përfitojn nga mundi i tyre  janë më të rriturit tutorët e tyre të cilët i organizojn dhe i kontrollojn për cdo ditë në punën  e tyre dhe parat e mbledhura nga lypja gjatë ditës shkojn për tutorët në orët e mbrëmjes,kur dhe mbaron dita e tyre e lypjes(punës).(Strugalajm.com)

StrugaLajm
In : Aktuale, Struge

Loading...
loading...