Mafia shqiptare, kërcënim për vendet e BE-së

Krimi i organizuar shqiptar shfaqet në vitet e fundit si një nga kërcënimet kryesore për vendet e BE-së, me gjithë përpjekjet që janë bërë për përballimin e tij. Kjo është ajo që thekson një raport sekret i hartuar nga policia greke, me të dhënat e saj dhe të EUROPOL-it, e Greqia si fqinje e Shqipërisë është ajo që preket më tepër. Sipas raportit, veprimtaria kryesore e keqbërësve shqiptarë në të ashtuquajturin kriminalitetin e rëndë në Greqi është trafikimi i drogës nga Shqipëria drejt Greqisë dhe Italisë. Prej janarit të vitit 2016, më shumë se 15.5 tonë hashash janë sekuestruar në territorin grek, prej të cilave 6.8 tonë vetëm në 6 muajt e fundit. Në faqe të veçanta të raportit, pjesë të të cilit publikon për herë të parë dhe ekskluzivisht gazeta “Kathimerini”, përveç hashashit, mafia shqiptare trafikon edhe heroinën e kokainën që vijnë nga Afganistani, Turqia, apo vendet e Amerikës Latine, me destinacion më pas shtetet e Evropës Juglindore. Një sektor tjetër ku grupet kriminale shqiptare dominojnë është trafikimi i qenieve njerëzore dhe vjedhja e makinave luksoze, që çohen më pas në Shqipëri dhe Kosovë. Policia greke i përshkruan këta kriminelë si tepër të dhunshëm, të pamëshirshëm, që nuk ngurrojnë të përdorin armët dhe të marrin jetë, ndërsa ka informuar shpeshherë edhe organet shqiptare për aktet kriminale të regjistruara në vend. Sipas raportit, nga viti 2010 deri në 2015-n janë zbardhur rreth 16.750 vjedhje dhe bastisje shtëpish me autorë kriminelë shqiptarë, 3.158 vjedhje makinash, 4.347 çështje trafikimi droge dhe 478 vrasje. Përveç qytetarëve grekë, viktima të këtyre rasteve kriminale në këto vite kanë qenë edhe gati 10 mijë shtetas shqiptarë që banojnë në Greqi. Realitet i hidhur sipas raportit është fakti se, keqbërësit shqiptarë kanë “pjesën e luanit” në botën e krimit, në krahasim me shtetasit e tjerë të huaj në Greqi.

StrugaLajm
In : Aktuale

Loading...
loading...