Ohri dhe Kalishti, në rënditjen e parë të teknologjisë fotografike Europiane !

Taulant Ajdini (Cami)

 

Fotografitë e autorit austriak Josef Sekeli kan një histori dhe një sër manipulimesh nga ana e manipuluesve Sërb. U bë fotograf profesionist me famë, në vitin 1867 ai fitoi çmimin e bronxtë në Panairin Botëror të Parisit me fotografitë e peisazheve të territorit Shqipëtar, dhe më 1878 fitues me çmimin e argjendë. Për fat të keq, botimi i fotografive doli tepër i shtrenjtë për akademinë Vieneze, duke mos u përfshirë në raportin e Hanit, botuar në vitet 1876 dhe 1869. Rezultati i kësaj ishte që koleksioni i Sekelit, ndër fotografitë më të hershme të trojeve Shqipëtare të liheshin nën harresë. Në vitin 1889, trembëdhjetë foto të Sekelit u botuan në vëllimin “Makedonien und Alt Serbien” prej Spiridion Gopçeviqit (1855-1936), por pa datë dhe pa emrin e fotografit, mirëpo, pas kësaj, koleksioni u zhduk për shumë vite, më von të sjellura sërisht në arkivat e Austrisë prej Mark Kohenit (Mark Cohen) në vitin 2000. Fotografitë e Jozef Sekelit kan një rëndësi të madhe historike dhe artistike. Poashtu jan edhe fotografitë më të hershme të trrollit Shqipëtar që ne duhet ti përkushtohemi me shumë krenari.

 

Vini re se kemi të bëjm me fotografi origjinale të huazura direkt nga arkivi Austriak, ku fakt interesant kemi dhe një fotografi e cila përmbanë titullin : OCHRIDA (Albanien). Sigurisht që në vitin 1863 Ohri ka qën egzsistencë e pamohueshme e territorit etnik Shqipëtar edhe fal vërtetimit së paraqitjes arkiv-mbajtëse të këtij dokumenti fotografik !!!

Ndiqeni insertin)StrugaLajm

 

Taulant Ajdini (Çami)


Loading...
loading...