ORIGJINA SHQIPTARE e sllaveve dhe turqeve te Ohrit

Regjistrimet Bullgare-Serbe te Popullates te Ohrit ne vitin 1889 dhe prejardhja Shqiptare e shume familjeve qe sot mbahen si “sllave”

Ne vazhdim do t’ju sjellim disa faqe nga nje liber arshive qe na kane rene ne dore, liber i viteve 1950 , ku tregohet me numra popullsia e SHQIPTAREVE TE OHRIT – gjate viteve 1700-1800-1900

Duket qarte pasqyra e popullates, shpernguljet, asimilimet vullnetare nga Shqiptare Ortodoks ne Sllavomaqedon Ortodoks , nga Shqiptare Mysliman ne Turq Mysliman ,

Shihet qarte numri i barabarte i ketyre dy komuntiteve gjate vitit 1890:
5840 maqedonas , kundrejt 5408 Shqiptare dhe “Turq” (nuk e dime vetem cfare ka futur ne kete numrin prej 5840 maqedonasve – me siguri edhe shqiptaret ortodoks te ardhur nga Shqiperia – jane ne nje numer te madh!!!

Ne vitin 1921 bashke me oficeret serb , sllavo-maqedoncat kane numeruar 4943 banore nga gjithsej 9587 banore te qytetit. Dmth , dallimi fare i vogel ose aspak ne krahasim me dallimin e sotem 90-10 %

Eshte interesante si pershkruhet asimilimi i Shqiptareve per shkak te paditurise dhe erresires analfabetike.

Cekim: “… popullata Myslimane ne Oher eshte ne pjesen me te madhe Shqiptare. Por duke rene nen kuluturen Turke ne qytet, ajo e forcon ndjenjen Turke ne vete, gjate kalimit nga fshati ne qytet, duke mos e ndare besimin nga kombesia. Metutje, ne maredheniet fqinjesore dhe maredheniet martesore, gradualisht e pranon edhe gjuhen turke, e cila …… ” mbaron faqja dhe burimiStrugaLajm

kerkojme ndjese per gjuhen dhe alfabetin – eshte ne serbishte qirilike) por se shpejti do te vijoje edhe perkthimi
Loading…


loading…