Punësim më i lehtë për të huajt në Zvicër

Me ligjin e ri synohet që të huajt të motivohen më shumë për të gjetur një punë dhe për të hyrë kështu në mënyrë aktive në tregun zviceran të punës

Personat me status të pranuar të refugjatit dhe ata me pranim të përkohshëm (Viza F) në të ardhmen do të kenë të drejtë pune pa pasur nevojë për të kërkuar leje speciale për një gjë të tillë. Me ligjin e ri pra, do të mjaftojë njoftimi për fillimin e punës, thuhet në komunikatën e publikuar sot nga Këshilli Federal i Zvicrës.

Ky është njëri ndër ndryshimet të cilat Këshilli Federal planifikon t`i fusë në ligjin e ri për të huajt. Për ta realizuar këtë, ai ka dërguar projektligjin në konsultim, shkruan albinfo.ch. Veç kësaj, qeveria e Zvicrës synon që t`i nxisë të huajt për të mësuar më shumë gjuhët e vendit. Ajo do të përcaktojë se çfarë niveli të njohjes së gjuhës duhet të zotërojë i huaji, në varësi nga statusi i qëndrimit të tij në Zvicër.

Në përgjithësi, me ligjin e ri synohet që të huajt të motivohen më shumë për të gjetur një punë dhe për të hyrë kështu në mënyrë aktive në tregun zviceran të punës.StrugaLajm

Por, krahas kësaj, ligji parasheh edhe masa për ndëshkimin e të huajve që nuk tregojnë vullnet për integrim, shkruan albinfo.ch, Kështu, autoritetet përgjegjëse për të huaj në të ardhmen do të kenë të drejtë që ta kushtëzojnë lejen e qëndrimit me një marrëveshje për integrim, me të cilën personave konkretë u tregohet se çfarë pritet prej tyre në këtë drejtim. Kjo marrëveshje për integrim do të bëhet obligative dhe mund të sanksionohet. Kështu, në rast se nuk do ti përmbushin kriteret për integrim, të huajve mun d t`u zbritet statusi i qëndrimit nga i përhershmi (Viza C) në atë vjetor, (Viza B).

In : Aktuale

Loading...
loading...