Si të kurseni para nëse jetoni në Cyrih

Cyrihu është qyteti më i shtrenjtë në botë, sipas një studimi të lëshuar në nëntor 2020.

Por sigurisht që nuk është lajm për lexuesit tanë me qendër në Cyrih, të cilët deri tani janë mësuar të jetojnë me kosto të lartë të jetesës te qyteti më i madh i Zvicrës, shkruan The Local.

Ne ju afruam lexuesve tanë dhe u bëmë atyre dy pyetje në lidhje me koston e jetesës në Cyrih: cila është gjëja më e shtrenjtë për të jetuar në Cyrih – dhe si mund të kurseni para, përcjell albinfo.ch.

Çfarë është kaq e shtrenjtë në Cyrih?

Ne morëm pak më pak se 50 përgjigje ndaj sondazhit, duke treguar se kostoja e jetesës mbetet një shqetësim i madh.

Shumica dërrmuese e atyre që u përgjigjën jetuan ose punuan në Cyrih, megjithëse disa thanë se nuk kishin më lidhje me qytetin, por kostoja u ishte djegur në kujtesë.

Përgjigjet më të zakonshme ishin relativisht të parashikueshme.

Ngrënia jashtë ishte një përgjigje e shpeshtë, ndërsa shumë të anketuar mendonin se qiraja në Cyrih ishte shumë e lartë, përcjell tutje albinfo.ch.

Një numër i të anketuarve thanë se kostot e larta nuk mund të shmangen kur bëjnë pazar në supermarkete, me ushqim – dhe në veçanti me mish – shumë të shtrenjta.

Kujdesi ditor ishte një përgjigje tjetër e zakonshme, me një lexues që ankohej për 2500 CHF për fëmijë.

Disa të anketuar të tjerë thjesht u përgjigjën se “gjithçka” ishte gjëja më e shtrenjtë në Cyrih.

Megjithatë kishte disa përgjigje relativisht unike.

Më shumë se një i intervistuar tha se kostoja e shërbimeve lokale të prostitucionit ishte zhvatëse, me një që ankohej për normën e vazhdueshme të CHF300 në orë.

Një tjetër tha se pjesa më e shtrenjtë e jetesës në Cyrih ishte gjobëvënie nga policia për shkeljen e rregullave – një shenjë e sigurt se policia gjithashtu lufton për të siguruar jetesën në Cyrih.

“Kamerat e fshehura të radarëve pretendojnë se janë për arsye sigurie (janë më të shtrenjtat). Arsyeja kryesore e padeklaruar është të mbledhësh më shumë para nga shoferët. Nëse arsyeja kryesore ishte për sigurinë, do të duhej të kishte tabela paralajmëruese se një kamerë është e pranishme në këtë rrugë, etj.

Dikush tjetër, me sa duket nga Kolumbia, u kërkoi lexuesve lokalë të kishin pak më shumë perspektivë.

“Ndaloni së qari, jetesa në Kolumbi është dy herë më e shtrenjtë” shkroi ai ose ajo.

Si i kurseni paratë kur jetoni në Cyrih?

Natyrisht, disa kosto janë më të vështira për t’u shkurtuar dhe thjesht zgjedhja për të mos paguar qiranë ndoshta nuk ishte një mundësi për shumicën e lexuesve tanë.

Ne kishim dhjetëra lexues të cilët na thanë se edhe lëvizja pak nga qyteti kishte të ngjarë të rezultojë në një kursim të madh qiraje.

Përgjigja kryesore që kemi pasur ishte të ndalojmë së ngrëni jashtë dhe të marrim ushqim me vete kudo që të shkoni.

Një i anketuar tha se kushdo që e bën këtë nuk do të humbasë shumë gjithsesi. “Asnjëherë mos hani jashtë. Cilësia është e keqe, çmimet janë të larta”.

Një këshillë tjetër është veçanërisht e rëndësishme për këdo që ka pak kohë për t’u drejtuar për në kufi.

“Si student, duke marrë trenin për në Gjermani për të blerë ushqim. Dyqani në të cilin shkoj është gjithmonë i mbushur 75% me makina të kromuara zvicerane.”

Bëni vetë – është gjithashtu një këshillë e madhe, me lexuesit që tregojnë për koston e floktarëve, salloneve të bukurisë dhe mekanikës.

“Ruani restorantet për raste të rralla të veçanta dhe bëni sa më shumë vetë – prisni flokët tuaj ose të partnerit tuaj, bëni thonjtë tuaj, rregulloni veturën tuaj sa herë që të jetë e mundur (Google dhe YouTube janë miqtë tuaj),” shkroi një lexues.

Të tjerët nxituan të na kujtonin se gjërat më të mira në jetë (në Cyrih) janë falas, përcjell tutje albinfo.ch.

“Bleni tek Aldi. Shmangni restorantet e kushtueshme. Shijoni gjërat falas si shëtitje, liqen etj.”

Zgjedhja e biçikletës sesa e transportit publik – dhe prishja e makinës – ishin gjithashtu përgjigje të zakonshme.

Një lexues përdori të gjitha opsionet për të kujtuar cilindo që mendonte të transferohej në Cyrih për të gjetur një punë para se të shkonte.

Disa lexues gjithashtu theksuan koston e lartë të sigurimit shëndetësor në Zvicër, duke thënë se ia vlen të bësh kërkimin tënd kur bëhet fjalë për zgjedhjen e siguruesit të duhur.

Më në fund, një numër befasues i njerëzve na dhanë të njëjtën këshillë – një këshillë e prerë, por disi prekëse.

“Mos jeto në Cyrih”

Na ka munguar gjë? A nuk është Cyrih me të vërtetë i kushtueshëm?

Loading...
loading...Loading…


loading…