Zvicra do të përkujdeset për cilësinë e folklorit shqiptar

Këngëtarja kosovare Xhevahire Bytyqi, nuk do të lejohet më të interpretojë në Zvicër. Për Zyrën e Migracionit në Cyrih, ajo është shumë e dobët.

Në një artikull të gjatë të “NZZ”, është shkruar për këngëtaren nga Kosova, Xhevahire Bytyqi, e cila prej vitesh interpreton në Zvicër. Por paprtimas, interpretimet e saj kanë përfunduar me pretekstin se ajo është një “këngëtare jo shumë e kualifikuar”. Fatin e saj e ndajnë edhe disa artistë të tjerë.

Xhevahire Bytyqi është një këngëtare folklorike nga Kosova. Në videoklipet e saj në Youtube, bjondina zakonisht shfaqet me kostume tradicionale para kamerës. Postimi më i shikuar ka 170,000 shikime dhe titullohet “Kur babai dhe vajza këndojnë së bashku”. Nga viti 2004, muzikantja gjithashtu vizitoi Zvicrën vazhdimisht dhe këtu performoi para diasporës së Kosovës. Por papritmas, kjo më nuk është e mundur. Asaj iu mohua një e ashtuquajtur leje afatshkurtër për paraqitje midis shtatorit 2018 dhe prillit 2019, shkruan “NZZ”, përcjell Shtegu.com.

Arsyetimi i Zyrës së Migracionit në Cyrih, i cili merret me leje të tilla, është shkatërrues. Xhevahire Bytyqi nuk është “një këngëtare shumë e kualifikuar”. Përveç kësaj, “profili i saj i supozuar i lartë në vendlindje” nuk është i dokumentuar sa duhet. Me fjalë të tjera, gruaja nga Prizreni, sipas Zyrës është shumë e dobët për të performuar në Zvicër.
Ramadan Millaku është zhgënjyer nga vendimi i Zyrës së Migracionit. Kosovari është një kuzhinier i trajnuar dhe vepron në Glattbrugg restorant Glatthof. Atje ai shërben fletë mishi me salcë, kërpudha me patate ose djathë me vezë të skuqur. Kuzhinë zvicerane e stilit shtëpiak. Por, Millaku gjithmonë ka organizuar evenimente për komunitetin kosovar në Zvicër. Artistë dhe muzikantë nga atdheu i tij – përfshirë Xhevahire Bytyqi – janë shfaqur vazhdimisht në klubin e tij Villa Miami.

Në fakt, një udhëzim nga Zyra e Migracionit kërkon që muzikantët nga vendet e treta, të cilët dëshirojnë të kenë një leje qëndrimi afatshkurtër, duhet të garantojnë “një shfaqje me vlerë muzikore në një nivel të lartë”. Edhe pse nuk keni nevojë të paraqiteni në zyrë për audicion, por siguroni prova të kualifikimeve të tyre.
Megjithatë, Ramadan Millaku nuk do të dorëzohet aq shpejt. “Kam marrë një avokat dhe e çova çështjen para gjykatës administrative”. Për të, kishte kohë që ishte çështje parimore. “Pa muzikantë nuk kam miq. Dhe unë jetoj për ta”, thotë Millaku. Gjykata administrative e ka hedhur poshtë ankesën.

Në aktgjykimin e saj duke iu referuar kërkesave përkatëse të Sekretariatit Shtetëror për Migracionin, gjykata shkruan se lejet e qëndrimit afatshkurtër në parim do t’u jepen vetëm punëtorëve të kualifikuar, përcjell Shtegu.com. Në veçanti, angazhimet shumë javore mund të jepen “më së shumti në konstelacione të kuptueshme”. Për shembull, kjo i referohet muzikantëve të orkestrës ose këngëtarëve muzikorë.

Muzikantët konsiderohen të kualifikuar nëse kanë një arsim të përfunduar në nivelin e një kolegji ose universiteti. Përveç kësaj, ajo kishte nevojë për prova për vitet e mëparshme të punës artistike, të tilla si numri i regjistrimeve të shitura, koncerte dhe të ngjashme. Millaku dhe Bytyqi, me “pretendimet e tyre të pabazuara”, nuk arritën ta provojnë atë.(Shtegu)

Loading...
loading...Loading…


loading…