58% e fëmijëve në Zvicër kanë prejardhje të huaj, kosovarët renditën të pestit

Nataliteti në Zvicër është në rënie. Nga ana tjetër, numri i fëmijëve që kanë prindër me rrënjë të huaja është në rritje. Zyra Federale e Statistikave (BFS) ka vlerësuar se sa fëmijë të vegjël dhe fëmijë kanë një sfond migrimi.

Siç raporton “SonntagsZeitung”, llogaritja për vitin 2019 dhe 2021 tregon se 58 për qind e moshave 0 deri në 6 vjeç dhe 56 për qind e 7 deri në 15 vjeç jetojnë në një familje me të paktën një prind që ka lindur jashtë vendit ose ka pasaportë të huaj. Dhjetë vjet më parë, sipas gazetës, këto aksione ishin përkatësisht 54 dhe 50 për qind.

“Njerëzit priren të heshtin për këto shifra nga frika e rezistencës,” thotë studiuesi i migracionit Ganga Jey Aratnam. “Është e rëndësishme të dimë se si duket e ardhmja zvicerane. Sepse zhvillimi vazhdon. Midis të rriturve, ata me prejardhje migrante janë ende në pakicë. Por jo për shumë kohë”, vazhton ai.

Në qytetin e Cyrihut, 70 për qind e të gjithë moshave 15 deri në 60 vjeç kanë tashmë rrënjë jashtë vendit, vazhdon “SonntagsZeitung”. Është një detyrë e madhe kur shumica kanë gjuhë, prejardhje dhe tradita të ndryshme.

“Të thuash se Zvicra është e larmishme është një nënvlerësim i madh. Është hiper-larmishëm”, thotë sociologia Ganga Jey Aratnam.

Në veçanti, numri i të porsalindurve nga Eritrea është rritur ndjeshëm në këtë vend. Ndërsa 12 të porsalindur nga Eritrea kanë lindur në Zvicër në vitin 2002, ka pasur mbi 1000 në vitin 2022. Sipas gazetës, mbi 15,000 fëmijë nga mosha 0 deri në 14 vjeç nga Eritrea jetonin në Zvicër.

Fëmijët nga vendi në Bririn e Afrikës janë tashmë grupi i gjashtë më i madh i migrantëve të kësaj moshe në Zvicër, pas atyre nga Kosova.

“Fëmijët e huaj (të cilët përbëjnë një të katërtën e të gjithë të rinjve nën 15 vjeç) kanë kryesisht shtetësi gjermane, portugeze ose italiane (12%, 12% dhe 11% respektivisht). Më pas vijojnë shtetasit nga Franca, Kosova dhe Eritrea”, thuhet në raport.

“Në vitet e ardhshme, fëmijët nga vendet jo-evropiane do të bëhen më të rëndësishëm në Zvicër”, thotë studiuesi i demografisë dhe migracionit

In : Aktuale, Rajoni

Loading...
loading...