Të gjithë duan kurs të gjermanishtes, për të shkuar në Gurbet


Klasë të plota në kurset e gjuhës gjermane, në shkollat ​për gjuhë të huaja. Interesi jashtëzakonisht i madh për të mësuar gjuhën është se Gjermania është bërë destinacioni i preferuar kurbetçinjve.

Interesi jashtëzakonisht i madh për të mësuar gjuhën gjermane po i mbush klasat e qendrave për edukim joformal dhe të shkollave ​​private për gjuhë të huaja. Përveç atyre që kanë dëshirë të mësojnë një gjuhë të re, kjo situatë më së shumti ka të bëjë me njerëzit të cilët dëshirojnë të shkojnë të punojnë në Gjermani, prandaj kanë nevojë të paktën, të kenë njohje minimale të gjuhës dhe të marrin një diplomë përkatëse.

Ata të cilët presin që të punojnë në fabrika apo të ngjashme studiojnë vetëm komunikimin bazë. Kërkohen edhe nivele më të avancuara nga mjekët, personeli medicinal dhe të tjerë, puna e të cilëve përfshin më shumë komunikim, shpjegon Biljana Dabeska nga Universiteti i hapur qytetar për mësim të përjetshëm ose ish-Universiteti i punëtorëve nga Gostivari.StrugaLajm

“Të gjithë pjesëmarrësit që kanë ardhur tek ne, interesohen për të provimin e certifikatës A1 të njohur ndërkombëtarisht. Kjo bëhet për largim, shkojnë në vende evropiane, Gjermani, Zvicër dhe kryesisht kërkohet gjuha gjermane. B1 dhe B1.2, tashmë është niveli më i lartë që e kërkojnë për mjekët dhe atë lloj profesionesh. Me nivelin bazë kryesisht punojnë punonjës të cilët nuk kanë nevojë për njohje më të mirë të gjuhës gjermane. Ka shumë institucione, gjegjësisht provajderë privatë që konkretisht organizojnë kurse të gjuhës gjermane dhe që ofrojnë punësim në Gjermani”, vlerëson Dabeska.

Interesi i zmadhuar për mësim të gjuhës gjermane e vendosin atë në vendin e parë të gjuhëve që kërkohen nga njerëzit për t’u mësuar. Mendohet se gjermanishtja është edhe më tërheqëse se gjuha angleze.StrugaLajm

“Dua të përmend se ka pasur shumë interes për gjuhën angleze, grupet kishin edhe nga 40 nxënës, për dallim nga tani. Tani ekziston një situatë krejtësisht e ndryshme lidhur me gjuhët. Gjuha angleze është tërësisht në margjina, pothuajse mezi mbledhim ndonjë grup me 10 nxënës, e fare mos të flasim për të rriturit. Ndërsa kur është fjala për gjuhën gjermane, tani është koha pikërisht si dikur me anglishten, tani gjermanishtja është aktuale”, thotë Dabeska.

Në sistemin arsimor të Maqedonisë, gjermanishtja filloi të mësohet si lëndë me përfshirjen e tij në arsimin fillor nëntëvjeçar. Nxënësit nga klasa e gjashtë deri në të nëntën e mësojnë atë si gjuhë të dytë të huaj bashkë pas gjuhës angleze.

In : Aktuale

Loading...
loading...