Çfarë pasurie ka Struga ?


Po ju prezantojme Liqenin e Ohrit që është pjesë e Trashëgimisë Botërore të UNESCO-s që nga viti 1979 si një vend i veçantë i natyrës dhe kulturës. Ai u vlerësua për biodiversitetin e tij të pasur, për speciet e rralla dhe endemike, si dhe për vlerat arkeologjike dhe historike të zonës që rrethon liqenin. Ky status është një dëshmi e rëndësishme e rëndësisë së këtij vendi për trashëgiminë botërore dhe për përkujdesjen që duhet t’u kushtohet resurseve natyrore dhe kulturore të zonës.

Në rastin e Liqenit të Ohrit, ka disa lloje peshqish dhe organizmash të tjerë ujorë që nuk gjenden askund tjetër në botë.

Një nga speciet endemike më të njohura të Liqenit të Ohrit është trofta e Ohrit (Salmo letnica). Ky peshk është një lloj salmonidi që gjendet vetëm në liqen dhe degët e tij. Është një specie shumë e vlerësuar në mesin e peshkatarëve vendas dhe është gjithashtu e rëndësishme për ekonominë lokale si një atraksion turistik.

Një tjetër specie endemike e shquar është sfungjeri i Ohrit (Ochridaspongia rotunda). Ky sfungjer është një sfungjer i ujërave të ëmbla që gjendet vetëm në liqenin e Ohrit. Është një nga organizmat e gjallë më të vjetër në Evropë dhe konsiderohet një fosil i gjallë.StrugaLajm

Vlersohet se ka rreth 200 lloje endemike në liqe, ne po ju prezantojme vetem dy.
Loading…


loading…