Papa Francesku: Seksỉ është dhuratë e Zotit, por po e shkatërron pornografỉa

“Kënaqësia seksuale, e cila është një dhuratë nga Zoti, minohet nga pornografia. Kënaqësia pa një marrëdhënie mund të gjenerojë forma të varësisë.” Kështu tha Papa Françesku gjatë Audiencës së Përgjithshme në sallën Pali VI këtë të mërkurë. Papa e përqendroi reflektimin e tij në temën e epshit, duke shpjeguar se “ne duhet të mbrojmë dashurinë” dhe “të fitojmë betejën kundër epshit, kundër “adhurimit” të tjetrit”. Dhe për këtë arsye ai sqaroi se “dëlirësia nuk duhet të ngatërrohet me abstinencën seksuale, pra me heqjen dorë nga seksi. Dëlirësia është vullneti për të mos zotëruar kurrë një tjetër, por për ta respektuar atë”.

Fitimi i “betejës kundër epshit mund të jetë një ndërmarrje e përjetshme. Të duash do të thotë të respektosh tjetrin, të kërkosh lumturinë e tij, të kultivosh ndjeshmëri për ndjenjat e tij, të disponojmë veten në njohjen e një trupi, të një psikologjie dhe të një shpirti që nuk janë yni dhe që duhet të jetë mendojnë për bukurinë që kanë. Të duash është e bukur” – sqaroi Bergoglio.


Në katekzën e tij kushtuar epshit, Françesku shpjegoi se “çmimi i kësaj beteje është më i rëndësishmi nga të gjithë, sepse përfshin ruajtjen e asaj bukurie që Zoti shkroi në krijimin e tij kur imagjinoi dashurinë midis burrit dhe gruas. Bukuria që na bën të besojmë se të ndërtosh një histori së bashku është më mirë se të ndjekësh aventurat, kaq shumë donzhuanë. Të kultivosh butësi është më mirë sesa të përkulemi para demonit të zotërimit, dashuria e vërtetë është të shërbesh, është më mirë se të pushtosh sepse nëse nuk ka dashuri, jeta është vetmi e trishtuar” – tha Papa.

Duke u kthyer sërish te vesi i epshit, Papa nënvizoi se ndonjëherë të biesh në dashuri “shpërfytyrohet nga ai demon dhe ky ves është veçanërisht i urryer, të paktën për dy arsye. Para së gjithash, sepse shkatërron marrëdhëniet midis njerëzve. Fatkeqësisht, lajmet e përditshme janë të mjaftueshme për të dokumentuar një realitet të tillë. Sa marrëdhënie që kanë nisur në mënyrën më të mirë kanë ndryshuar më pas në marrëdhënie toksike, ato të zotërimit të tjetrit, pa respekt dhe me ndjenjën e kufijve?” – u shpreh Papa.

In : Rajoni

Loading...
loading...