Sa kontribute ndajnë zviceranët për pensionet e tyre?

Në Zvicër është e nevojshme të sigurohet stabiliteti financiar deri në vitin 2030, por qytetarët e refuzuan atë në një referendum të fundit.

Sistemi i pensioneve zvicerane është i ngjashëm me atë kroat. Ai përbëhet nga tri shtylla: shtetëror, pra i detyrueshëm, privat i detyrueshëm dhe privat e vullnetar. Shtyllat e përbashkëta japin pensionin total, shkruan albinfo.ch.

Dallimi në lidhje me sistemin kroat është niveli i kontributeve. Pensionistët nga shtylla e detyrueshme e shtetit sot marrin pension të garantuar që shkon nga 1,175 deri në 2,250 franga, dhe pensioni që ata marrin nga shtylla e dytë qëllimi është për të arritur 50 deri në 70 për qind të të ardhurave totale, thonë në bankën UBS.

Në Kroaci shtylla e parë financohet nga kontributet aktuale dhe tani punonjësit po financojnë pensionet e pensionistëve të sotëm. Shtylla e dytë dhe e tretë kapitalizohen me kalimin e kohës, d.m.th. një kursim personal që rritet gjatë viteve për të filluar pagesën e pensionit. Ndryshe nga Kroacia, në Zvicër të ardhurat e shtyllës së parë pjesërisht plotësohen nga të ardhurat nga tatimi mbi vlerën e shtuar, përcjell albinfo.ch.

“Pensionistët zviceranë janë pozicionuar shumë mirë”, tha banka UBS, duke krahasuar situatën e pensionistëve nga Zvicra me ata në disa vende të tjera.StrugaLajm

Analistët në bankë argumentojnë se për shkak të mënyrës se si është vendosur sistemi zviceran i pensioneve, mesatarisht një 50-vjeçare zvicerane mund të ndajë shumë më pak nga të ardhurat e saj në krahasim me kolegët e saj në Londër, Nju-Jork ose Tokio, në mënyrë që një ditë të ketë një standard bazë të jetesës.

Sipas llogaritjeve të tyre, një burrë sot duhet të ndajë 11 për qind të të ardhurave mujore për të ruajtur standardin e jetesës pas daljes në pension. Me kushte të tilla, pensioni duhet të arrijë në 48 për qind të të ardhurave të hershme, e cila është e mjaftueshme për një jetë normale edhe në Zvicër.
Loading…


loading…